Annons
Ett uppdrag för dig med blick för gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Gädda i närbild. Foto: Jörgen Wikström
Ett uppdrag för dig med blick för gädda

Forskningen testar nya metoder för att identifiera fiskar så skonsamt som möjligt. Nu är turen kommen till den folkkära gäddan och svenska vatten.

Det är SLU Aqua som annonserar ut ett examensjobb-projekt. Det handlar om att testa en ny och skonsam metod för att identifiera gäddor – nämligen med hjälp av ögonigenkänning.
Projektet kommer att ledas från Sötvattenslaboratoriet vid Drottningholm, som är en av tre avdelningar vid institutionen för akvatiska resurser. Handledare är Göran Sundblad och Josefin Sundin, och det framgår av projektbeskrivningen att arbetsuppgifterna handlar mycket om att studera gäddfoton.
Även om själva uppdraget inte är tillgängligt för en större sportfiskande publik, så kan det förhoppningsvis komma gäddfiskare till godo i form av bättre förvaltning av bestånden. Här kan du läsa mer om ansökan och projektet.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta