Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU-bidrag bortkastat

Resultatet av EU:s misslyckade fiskepolitik och enskilda länders subventioner är att tre av fyra europeiska fiskbestånd är överfiskade, enligt Greenpeace. (Foto: Greenpeace / Alex Hofford)

Enligt Greenpeace offentliggjorde EU:s revisionsrätt nyligen en rapport som avslöjar kostsamma misstag i försöken att hejda det europeiska överfisket.
De miljardstöd som gått ut fick istället motsatt effekt.
– Rapporten visar hur EU-medborgarnas skattemedel kastas i sjön. Pengarna har gått till att skrota fartyg som inte använts eller varit uttjänta medan fiskekapaciteten hos de fartyg som är aktiva samtidigt ökat, säger Jan Isakson på Greenpeace.
EU:s revisionsrätt kritiserar den slarviga hanteringen av skattebetalarnas 
pengar och bristerna i det regelverk som skapats för att minska överkapaciteten i EU:s fiskeflotta.

Rapporten varnar också för att flottans överkapacitet driver på överfisket av världens fiskbestånd, hotar den biologiska mångfalden i havet och dessutom underminerar hela fiskerisektorn och förutsättningarna för levande kustsamhällen.
– Felriktade bidrag är en farsot som plågar våra hav, säger Jan Isakson.
Han menar även att de enskilda medlemsländernas subventioner till sina yrkesfiskare är ett stort problem.
– I Sverige är till exempel det stödet till fiskenäringen lika stor som värdet av den landade fångsten.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta