EU-bidrag bortkastat

Resultatet av EU:s misslyckade fiskepolitik och enskilda länders subventioner är att tre av fyra europeiska fiskbestånd är överfiskade, enligt Greenpeace. (Foto: Greenpeace / Alex Hofford)

Enligt Greenpeace offentliggjorde EU:s revisionsrätt nyligen en rapport som avslöjar kostsamma misstag i försöken att hejda det europeiska överfisket.
De miljardstöd som gått ut fick istället motsatt effekt.
– Rapporten visar hur EU-medborgarnas skattemedel kastas i sjön. Pengarna har gått till att skrota fartyg som inte använts eller varit uttjänta medan fiskekapaciteten hos de fartyg som är aktiva samtidigt ökat, säger Jan Isakson på Greenpeace.
EU:s revisionsrätt kritiserar den slarviga hanteringen av skattebetalarnas 
pengar och bristerna i det regelverk som skapats för att minska överkapaciteten i EU:s fiskeflotta.
Rapporten varnar också för att flottans överkapacitet driver på överfisket av världens fiskbestånd, hotar den biologiska mångfalden i havet och dessutom underminerar hela fiskerisektorn och förutsättningarna för levande kustsamhällen.
– Felriktade bidrag är en farsot som plågar våra hav, säger Jan Isakson.
Han menar även att de enskilda medlemsländernas subventioner till sina yrkesfiskare är ett stort problem.
– I Sverige är till exempel det stödet till fiskenäringen lika stor som värdet av den landade fångsten.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...