Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU-bidrag bortkastat

Resultatet av EU:s misslyckade fiskepolitik och enskilda länders subventioner är att tre av fyra europeiska fiskbestånd är överfiskade, enligt Greenpeace. (Foto: Greenpeace / Alex Hofford)

Enligt Greenpeace offentliggjorde EU:s revisionsrätt nyligen en rapport som avslöjar kostsamma misstag i försöken att hejda det europeiska överfisket.
De miljardstöd som gått ut fick istället motsatt effekt.
– Rapporten visar hur EU-medborgarnas skattemedel kastas i sjön. Pengarna har gått till att skrota fartyg som inte använts eller varit uttjänta medan fiskekapaciteten hos de fartyg som är aktiva samtidigt ökat, säger Jan Isakson på Greenpeace.
EU:s revisionsrätt kritiserar den slarviga hanteringen av skattebetalarnas 
pengar och bristerna i det regelverk som skapats för att minska överkapaciteten i EU:s fiskeflotta.

Rapporten varnar också för att flottans överkapacitet driver på överfisket av världens fiskbestånd, hotar den biologiska mångfalden i havet och dessutom underminerar hela fiskerisektorn och förutsättningarna för levande kustsamhällen.
– Felriktade bidrag är en farsot som plågar våra hav, säger Jan Isakson.
Han menar även att de enskilda medlemsländernas subventioner till sina yrkesfiskare är ett stort problem.
– I Sverige är till exempel det stödet till fiskenäringen lika stor som värdet av den landade fångsten.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta