EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps

– Det handlar om att få fler som tycker som jag i EU:s ministerråd, sa Eskil Erlandsson till TV4 i mitten av februari.

Just nu pågår förhandlingar i EU där fiskeriministrar förhandlar för att stoppa överfisket i Europa. Tyvärr kommer rapporter om dödläge och trögflytande diskussioner. Ministrarnas ovilja kan i sin tur leda till en kollaps för många fiskbestånd i Europas hav.
Det är just nu ett mycket svårt läge i förhandlingarna om att hejda överfisket i Europa. Sveriges representant Eskil Erlandsson tycker hans kollegor borde se det uppenbara.
– Vi måste ha rigida regler som bygger upp bestånden så att vi kan få fisk att fiska i våra hav och därefter fisk på våra mattallrikar, säger han till Sr.se.
Tidigare har EU-parlamentet, med bland annat Isabella Lövin, röstat för att få ner fisket till vetenskapligt hållbara nivåer och förbjuda utkast.
Nu utgör ministrarna från Spanien och Frankrike en kärna i en grupp som är stor nog att kunna stoppa EU-länderna från att röra sig närmare Lövin och parlamentets förslag.
Nu höjs oroliga röster för att förhandlingsläget är så låst att hela EU:s fiskerireform är hotad.
– Det är klart att jag är ganska orolig att ministrarna inte ska möta parlamentet på halva vägen, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin.
Det som tidigare, efter parlamentets tydliga stångpunkt, kallades ”århundradets framgång för fisken” kan mycket väl förvandlas till en mardröm. Eskil Erlandssons roll blir allt viktigare i det dödläge som råder – och löftet att ”stå upp för fiskbestånden” kan bli avgörande.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...