[/caption] " /> EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps

– Det handlar om att få fler som tycker som jag i EU:s ministerråd, sa Eskil Erlandsson till TV4 i mitten av februari.

Just nu pågår förhandlingar i EU där fiskeriministrar förhandlar för att stoppa överfisket i Europa. Tyvärr kommer rapporter om dödläge och trögflytande diskussioner. Ministrarnas ovilja kan i sin tur leda till en kollaps för många fiskbestånd i Europas hav.
Det är just nu ett mycket svårt läge i förhandlingarna om att hejda överfisket i Europa. Sveriges representant Eskil Erlandsson tycker hans kollegor borde se det uppenbara.

– Vi måste ha rigida regler som bygger upp bestånden så att vi kan få fisk att fiska i våra hav och därefter fisk på våra mattallrikar, säger han till Sr.se.
Tidigare har EU-parlamentet, med bland annat Isabella Lövin, röstat för att få ner fisket till vetenskapligt hållbara nivåer och förbjuda utkast.
Nu utgör ministrarna från Spanien och Frankrike en kärna i en grupp som är stor nog att kunna stoppa EU-länderna från att röra sig närmare Lövin och parlamentets förslag.
Nu höjs oroliga röster för att förhandlingsläget är så låst att hela EU:s fiskerireform är hotad.
– Det är klart att jag är ganska orolig att ministrarna inte ska möta parlamentet på halva vägen, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin.
Det som tidigare, efter parlamentets tydliga stångpunkt, kallades ”århundradets framgång för fisken” kan mycket väl förvandlas till en mardröm. Eskil Erlandssons roll blir allt viktigare i det dödläge som råder – och löftet att ”stå upp för fiskbestånden” kan bli avgörande.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
14 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta