[/caption] " /> EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps

– Det handlar om att få fler som tycker som jag i EU:s ministerråd, sa Eskil Erlandsson till TV4 i mitten av februari.

Just nu pågår förhandlingar i EU där fiskeriministrar förhandlar för att stoppa överfisket i Europa. Tyvärr kommer rapporter om dödläge och trögflytande diskussioner. Ministrarnas ovilja kan i sin tur leda till en kollaps för många fiskbestånd i Europas hav.
Det är just nu ett mycket svårt läge i förhandlingarna om att hejda överfisket i Europa. Sveriges representant Eskil Erlandsson tycker hans kollegor borde se det uppenbara.

– Vi måste ha rigida regler som bygger upp bestånden så att vi kan få fisk att fiska i våra hav och därefter fisk på våra mattallrikar, säger han till Sr.se.
Tidigare har EU-parlamentet, med bland annat Isabella Lövin, röstat för att få ner fisket till vetenskapligt hållbara nivåer och förbjuda utkast.
Nu utgör ministrarna från Spanien och Frankrike en kärna i en grupp som är stor nog att kunna stoppa EU-länderna från att röra sig närmare Lövin och parlamentets förslag.
Nu höjs oroliga röster för att förhandlingsläget är så låst att hela EU:s fiskerireform är hotad.
– Det är klart att jag är ganska orolig att ministrarna inte ska möta parlamentet på halva vägen, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin.
Det som tidigare, efter parlamentets tydliga stångpunkt, kallades ”århundradets framgång för fisken” kan mycket väl förvandlas till en mardröm. Eskil Erlandssons roll blir allt viktigare i det dödläge som råder – och löftet att ”stå upp för fiskbestånden” kan bli avgörande.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta