Klart i natt: EU överens om framtida fiskepolitiken

– Det här är ett paradigmskifte, efter årtionden av systematiskt överfiske, säger Isabella Lövin. (Foto: Erik Hjertling)

Efter många om och men, kom rådet och parlamentet i natt överens om EU:s framtida fiskeripolitik.
– Resultatet hade kunnat vara sämre, rapporterar Isabella Lövin trött och glad från Bryssel.

Förslaget på ny fiskeripolitik har stötts och blötts i Bryssel under två år. Efter att parlamentet och rådet antog sina ståndpunkter i februari har de två institutionerna förhandlat om en gemensam uppgörelse. I natt kom parterna överens.
– Det finns nu ett mål om att bygga upp fiskbestånden över hållbara nivåer. Inte lika snabbt som vi ville, men det är ett framsteg jämfört med ministerrådets tidigare oambitiösa förslag, säger Isabella Lövin.
Enligt Lövin är överenskommelsen alltså en stor förbättring jämfört med dagens katastrofala fiskepolitik, då det nu finns det krav på att ministrarna måste följa vetenskapliga råd när de sätter kvoter.
Målsättningen är att fiskbestånden ska byggas upp över de nivåer som kan ge ”maximal hållbar avkastning” (MSY). Fångstkvoter som kan leda till detta mål ska sättas inom sju år, vilket är senare än många hade önskat.

Ej dumpningsförbud
– Det finns luckor i den nya lagen som gör det möjligt att i vissa fall fortsätta dumpa upp till fem procent av den fisk som fångas.
Ett viktigt framsteg är dock att det i vissa havsområden är möjligt att inrätta ett totalt förbud mot utkast, och det hoppas Lövin att regeringarna runt Östersjön nu kommer att göra.
Nattens Förhandlingar gäller den så kallade grundförordningen – den viktigaste delen i reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Det finns fortfarande detaljer kvar att reda ut i förordningen, men i natt kom man alltså överens om knäckfrågorna.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...