Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play) Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play)[/caption] " /> Export av dioxinlax kan ge miljonböter | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Export av dioxinlax kan ge miljonböter
Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play)

Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play)

Blekingefiskarnas centralförening sålde giftig Östersjölax olagligt till Frankrike. Enligt SVT, som avslöjade försäljningen, var orsaken att de ville hjälpa det kustnära laxfisket att överleva. Nu har de rättsliga efterspelen rullat igång.
En åklagare i Malmö begärde nyligen ett tillfälligt beslagtagande, så kallat kvarstad, på 5,9 miljoner kronor tillhörande Blekingefiskarnas Centralförening (BFC). Detta efter att de exporterat lax olagligt. Blekinge tingsrätt avslog åklagarens begäran, men företrädarna kan dock vänta ett åtal om grov smuggling.
– För att säkra statens pengar har jag begärt tillfälligt beslagtagande på 5,9 miljoner kronor. Det är ett sätt att se till att tillgångarna i föreningen inte försvinner, säger kammaråklagare för Riksenheten för miljö– och arbetsmål, Ingvar Wennersten till Blekinge läns tidning.

BFC har tjänat stora pengar på den olagliga exporten och i dag är föreningen i likvidation. Enligt Karlskronas miljökontor rör det sig om 105 ton Östersjölax som olagligt exporterats till grossist i Frankrike. Detta till ett värde av 7,8 miljoner kronor.
Men domaren i Blekinge tingsrätt Ingela Klinteberg avslog kvarstadsbegäran med motiveringen att föreningen är i likvidation och därför ställd under rättlig och juridisk förvaltning av en advokat.
Förundersökningen mot företrädarna för föreningen pågår och det råder det ingen tvekan om att åklagare Wennersten kommer att väcka åtal.
Han har även brottsrubriceringen klar för sig.
– Grov smuggling.
Det har pågått med systematik under längre tid och i stor omfattning, samt genererat miljonvinster.
Läs tidigare notiser om dioxinlax.
Se filmen från avslöjandet här nedan.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta