Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Genom elfisken räknar man öringyngel och får på så sätt en god uppfattning om föryngringen i ett vatten. Foto: Hans-Göran Hansson
Fantastiska resultatet i Fulufjällen – massor av öring

Kalkning beskylls ibland för att vara konstgjord andning – men det fungerar onekligen. Länsstyrelsen i Dalarna rapporterar nu om en glädjande utveckling i Dalafjällen, där öringen frodas efter insatserna.

Flera områden i Sverige behöver fortfarande kalkas mot försurning, för att bland annat öring och annan fisk ska kunna reproducera sig.
Vid Fulufjället i Dalarna startade kalkningen 1962, och det behövs fortfarande kan länsstyrelsens personal konstatera. 
– Vi har provat att dra ner på kalkningen men det fungerar inte, säger Klara Blomdahl som ansvarar för kalkning vid länsstyrelsen Dalarna, till SVT.

Även denna sensommar har det kalkats i området, och öringen har svarat mycket bra på insatserna. Det visar nämligen det elfiske som gjorts på och intill Fulufjället de senaste veckorna.
– Vi har fått väldigt mycket fisk, säger Klara Blomdahl som elfiskat i området tillsammans med en kollega.
Här kan du se ett inslag från SVT om kalkningen.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta