" /> Hur ser dina färgade beten ut på djupet? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Ett enkelt filmexperiment visar att en del färger ser annorlunda ut redan på relativt små djup. Bild: Qidos Art
Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.

Experimentet utförs av en dykare som helt enkelt dyker ner i havet med en samling färgade plaströr. Samtidigt ser man i överkant hur respektive rör såg ut vid ytan. Skillnaden hur kameran fångar upp färgerna är slående, och beror på att vatten filtrerar bort ljusets färger olika mycket. Blått ljus når längst vilket gör att allting ser blåare ut när djupet ökar. Motsatsen är rött ljus som försvinner tidigt.

Hur sedan fiskarna uppfattar färgerna kan ju vara en helt annan sak. De flesta fiskars ögon har stora likheter med våra och forskare har upptäckt att vissa arter har ett väl utvecklat färgseende.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/qidos.Rupa/videos/2048343375192736/”]

Här kan du läsa mer om färger, djup och fiskars ögon.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta