Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Vad har hänt utanför Fårös kust? Det frågar sig Greger Johansson efter fyndet av tiotusentals döda fiskar. Foto: Privat
Fasanfulla synen på Fårö – drivor av döda fiskar

Greger Johansson och sambon skulle ta en stillsam promenad på norra Fårö i helgen – men utflykten slutade med en smärre chock. Längs en sträcka på ungefär 400 meter låg det nämligen drivor av död fisk.

När Fiskejournalen pratar med Greger Johansson på måndagsmorgonen så har han redan suttit i telefonen och pratat med massor av folk som hört av sig, sedan han lade ut bilderna på Facebook. Upptäckten av de döda fiskarna blev snabbt en snackis, och den stora frågan är förstås vad som orsakat massdöden?
– Det måste ha varit minst 20 000 fiskar, kanske mer. Jag har aldrig upplevt något liknande under hela mitt liv, så det är klart att jag blev förvånad, säger Greger Johansson.

Nu undrar han om det ligger mer fisk utspridd på Fårös stränder, eller om det bara är vid den aktuella platsen? Han själv är av uppfattningen att något omfattande måste ha inträffat.
– En kamrat har sett massvis av trålare norr om Fårö, så kanske har det hänt något i samband med det, kanske att någonting gått sönder? Hemskt tråkigt är det i alla fall, konstaterar Greger Johansson som hoppas att mysteriet ska klarna när händelsen blir känd för en större krets.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta