elite_tech_webElite Tech är en nyhet utvecklad för laxfiske. Aktionen i High Modulus-klingorna är superlätt, känslig men ändå kraftfull nog att drilla starka fiskar. I serien finns sex haspelspön och två spinnspön i längder från 8’6” till 10’6”. " /> Fenwick Elite Tech – Lätta och kraftfulla spön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fenwick Elite Tech – Lätta och kraftfulla spön

elite_tech_webElite Tech är en nyhet utvecklad för laxfiske. Aktionen i High Modulus-klingorna är superlätt, känslig men ändå kraftfull nog att drilla starka fiskar. I serien finns sex haspelspön och två spinnspön i längder från 8’6” till 10’6”.
Rek. pris 1299:-
Läs mer i Napp och Nytt.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta