Tvåhuvade hajar låter som en ingrediens i en skräckfilm. Men de blir numera allt vanligare runt om i världen, rapporterar Daily Mail. " /> FILM: Tvåhuvade hajar mysterium för forskarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Dessa muterade, tvåhuvade hajar förbryllar forskarna.
FILM: Tvåhuvade hajar mysterium för forskarna

Tvåhuvade hajar låter som en ingrediens i en skräckfilm. Men de blir numera allt vanligare runt om i världen, rapporterar Daily Mail.
De första rapporterna om den underliga mutationen kom 2008, från Australien men nu ökar antalet. Senast har spanska forskare hittat ett tvåhuvat katthajembryo. Det är den första upptäckten av tvåhuvade hajar född av en hajart som lägger ägg. De muterade hajarna lyckas dock sällan överleva mer än några månader.
Exakt vad som är anledningen till de växande antalet fynd av tvåhuvade hajar vet ingen än. Enligt Daily News föreslår vissa att det är överfiskningen som har lett fram till ökad inavel. Att antalet fortfarande är så litet gör det dessutom svårare att forska kring de muterade hajarna.
– Jag skulle vilja studera dessa mer men det är inte direkt så att du slänger ut ett nät och fångar en tvåhuvad haj så ofta, säger marinforskaren Nicolas Ehemann till Daily Mail.

Se ett inslag om hajarna från Tomo news här:

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta