Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiska fluga med bombarda

Är du spinnfiskaren som avundsjukt sneglar på flugfiskaren som får mer fisk? Eller är du flugfiskaren som sällan når ut till de platser spinnfiskaren gör? Då bör du ta en titt i senaste Fiskejournalen.
Många har säkert hört talas om bombardaflöte, men förvånansvärt få använder det. I Fiskejournalen nummer 5 finns en komplett guide med teknik och taktik. Vår medarbetare Jakob Sörensen har mångårig erfarenhet av detta fiske och du behöver inte läsa speciellt långt innan du inser hur effektivt bombardaflötet är – om det används på rätt sätt.
Oavsett eventuella tillkortakommanden i ditt spinn- eller flugfiske, så vill du säkert optimera ditt kustfiske efter vårens blanka öringar. Då är bombarda en asfalterad genväg som är rolig att köra.
Morgan Fihn

Med bombardaflötet kan du flugfiska med spinnspöt. (Foto: Jakob Sörensen)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta