Sponsrad

Fiska som en jägare med Active Imaging

Det är inget snack om att detaljrika ekolodsbilder med lång räckvidd är en fördel i ditt fiske. Här berättar Lowrance ambassadörer om alla fördelar med Lowrance Active Imaging.

Med Lowrance nya Active Imaging-givare i båten missar du inga fångstchanser, vare sig du söker bytesfisk, strukturer eller enskilda predatorer. Lowrance duktiga ambassadörer visar dig vägen till drömfångsten – lär dig fiska som en jägare.

Tero Paakki från Team Lowrance har hittat ett tydligt gäddeko på hans HDS LIVE-skärm. Ser du fisken?

 Högupplösta ekolodsbilder med suverän räckvidd
Lowrance nya Active Imaging-givare lyfter fiskeupplevelsen till en detaljrikare nivå än vad du tidigare är van vid. Det banbrytande med tekniken är att du numera kan behålla skärpan i ekolodsbilden utan att göra avkall på räckvidden. Du kan med andra ord se allt från stenrösen, sjunktimmer, tångbäddar, djupfåror, hålor och branter till bytesfisk och enskilda ekon långt bort från båten utan att behöva trixa med inställningarna i skärmen. Det är oftast bara att ratta in 800 kHz-frekvensen efter rådande vattenkvalitet, tycke och smak och köra. (För dig som vill kunna se väldigt långt ut åt sidorna, eller djupare finns givetvis den kraftfulla 455 kHz-frekvensen.) Fiskeguiden Petter Eriksson har använt Active Imaging sedan tekniken kom ut på marknaden och har sedan dess testat givaren i flera olika fiskesammanhang. Petter berättar:

Fiskeguiden Petter Eriksson söker av en djupbrant i hopp om att hitta några fina abborrar.

– Ekolodet är mina ögon under vattenytan. Det hjälper mig att se vad jag fiskar efter och varför jag kastar där jag kastar.

– Ekolodet är mina ögon under vattenytan. Det hjälper mig att se vad jag fiskar efter och varför jag kastar där jag kastar. Med hjälp av Lowrance Active Imaging får jag förutom en detaljerad ekolodsbild även en grym räckvidd. Tillsammans med HDS LIVE-skärmen blir bilden knivskarp och jag kan med enkelhet urskilja större individer och fiskstim till små enskilda stenar i ett stenröse, berättar Petter.

En förlegad gissningslek
Tero Paakki från Team Lowrance har lagt tiotusentals timmar på hemmavattnet Göta älv, där han tagit fler storgäddor än vad han kan räkna till. En stor del av de senaste årens framgångar i fisket har varit att han hittat nya intressanta ståndplatser för gäddan. Erfarenheten från alla år har gett honom detaljerad information om på vilka platser gäddan i älven står, och nu kan han med hjälp av ekolodet och nya Active Imaging-givaren leta efter snarlika platser. Tero förtydligar:

– Man vet ju sedan tidigare vilken typ av platser gäddan gillar. Nu får jag svaren serverade direkt på skärmen. Grundtoppar, gräs, betesfisk och enskilda individer avslöjar sig helt plötsligt på platser som jag tidigare ignorerat, berättar Tero.

Tero berättar vidare om att han i vintras såg en gös på StructureScan (den sidoseende ekolodsvyn), ett eko som tydligt visade fenor och formen av en stadig gös. Hugget uteblev men två dagar senare gjorde Tero ett nytt försök. Den här gången lyckades han bättre och fisken som han två dagar tidigare såg på lodet låg nu i knäet på honom. Allt tack vare Active Imaging och de tydliga ekolodsbilderna som matas fram.

Att det är en gädda som som står 6-7 meter ut, på vänster sida om båten är det ingen tvekan om.

Fisket efter gädda i Göta älv är som i många andra vatten långt ifrån självklart. Låter man blicken glida längs älvstranden så är det näst intill omöjligt att med blotta ögat se var man ska placera kasten. Med hjälp av Active Imaging får man en helt annan bild av verkligheten:

Nu får jag svaren serverade direkt på skärmen. Grundtoppar, gräs, betesfisk och enskilda individer avslöjar sig helt plötsligt på platser som jag tidigare ignorerat, berättar Tero.

– Jag behöver inte längre chansa utan jag kan snabbt avgöra om jag ska offra några kast eller strunta i det. Fisket blir på så sätt mycket effektivare. Jag kan med enkelhet se bytesfisk, vegetation och enskilda gäddekon 40 meter eller ännu längre ut på båda sidorna. Gissningsleken är helt enkelt över, skrattar Tero.

Gissningsleken är helt enkelt över, skrattar Tero.

FishReveal – grym vy för djupare sjöar
FishReveal tar bort behovet av att visa 2D och DownScan i en delad skärm med två paneler. Här har du allt i ett – alltså ett högupplöst DownScan-lager över den vanliga 2D-bilden, som gör det enklare att se vad som är vad samt var fisken står. Under vissa fiskesituationer är funktionen mycket användbar:

Med nya Lowrance HDS LIVE-skärmen och Active Imaging-givaren har du fullständig kontroll över allt som händer under ytan. För mer information om produkterna – klicka på bilden.

– Jag använder framför allt Fish reveal i djupare sjöar. Ligger fisken och trycker på botten så avtecknas den mycket tydligare än på det vanliga 2D-lodet eftersom ekot får en helt annan färg än exempelvis stenar på bottnen. Tydligheten gör det helt enkelt snabbare att scanna av platsen men befinner sig på, avslutar Tero.

Hitta abborrens gömställen
Den skickliga sportfiskaren tillika Lowrance-ambassadören Martin Wasberg har använt Active Imaging i jakten på storabborren och fångat flera vackra exemplar enbart genom att lokalisera hård botten och andra intressanta ståndplatser. Här kommer ett annorlunda men tydligt exempel på hur en bra ekolodsbild kan vara avgörande för ett lyckosamt fiske. Active Imaging spelar huvudrollen.

Martin Wasberg med en av de fina abborrarna som togs i den Spanska sjön.

– Om våren står abborren generellt sätt parkerade på hård botten, gärna i anslutning till djupt vatten och inte för långt ifrån lekplatserna. På botten av en uppdämd sjö i Spanien låg sedan länge hus, vägar, träd och broar. Det var väl i runda slängar cirka tio till tolv meter djupt, en extraordinär fiskeplats för den abborrfiskande ekolodsnörden. Vi var på plats och testade fisket och med hjälp av Lowrance-skärmen och Active Imaging hittade vi nedan platser som oftast genererade en till två fina abborrar. Här nedan har jag samlat några intressanta skärmdumpar med tillhörande bildtexter.

…allt du ser här nedan går att applicera på våra svenska lerbottensjöar med inslag av hårda strukturer.

Det mest intressanta i kråksången är att allt du ser här nedan går att applicera på våra svenska lerbottensjöar med inslag av hårda strukturer, som ofta fungerar som uppehållsplatser för vårabborren. Att enbart fiska på den här typen av positioner under våren ger ofta bra resultat, avslutar Martin.

Skärmdumpen visar en husruin. På just den här platsen fångade vi flera fina abborrar.

Skärmdumpen visar en bro, med räcken och skugga från dessa längst med vägbanan. Även här landade vi flera stora abborrar.

Skärmdumpen visar ett träd till höger i StructureScan-vyn. Här ser man även skuggan av trädet på botten. Ibland såg man hur abborren stod i träden. Att då rigga en jigg med offset och kasta in i trädet eller intill det gav vid flertalet tillfällen fina abborrar. Här kan det vara riktigt effektivt att arbeta med Fishreveal-vyn för att få abborren att synas bättre bland grenarna. 

För mer information om Lowrance produkter – följ den här länken!

Prenumerera på nyhetsbrevet!

AKTUELLT

Länsstyrelsen svarar på kritik mot importerade ”flygålar”

Nej, det är inte hållbart i längden. Länsstyrelsen i Halland svarar nu på kritiken om de miljoner ålar som flygs till Sverige för att sättas ut i våra vatten.   Fiskejournalen har tidigare berättat om att biologen Ingemar Alenäs dömer ut modellen med att flyga ålar till Sverige, och att myndigheterna och kraftverksbolagen i stället

Fiska hårt och fort – Thunbergs tips för sensommarborre

Att vi långsamt ror mot höst betyder inte att abborrfisket sjunger på sista versen. Sensommaren och hösten är tvärtom en högtid i jakten på de randiga krigarna, och med rätt taktik kan det bli årets roligaste fiske. Eric Thunberg från Kalmar tillhör landets flitigaste abborrfiskare, och Fiskejournalen ber honom om sina tre bästa tips för

Laxdöden i norr: Många frågor men ännu få svar

Även denna sommar kommer det rapporter om sjuka och döda laxar i svenska älvar. Det är många som oroats över scenerna i norr, där både Torneälven och Kalix älv drabbats. Frågan är hur allvarlig situationen egentligen är? 2019 blev alltså inte det trendbrott som vi hoppats på. Redan i våras kom de första rapporterna om

Trippel glädje när pappa och söner fångade drömstör

Delad glädje är dubbel glädje, och ibland trippel glädje. Patrik Thollander och sönerna David och Johannes kommer att ha ett gemensamt fiskeminne för livet, när de fångade en stör över drömgränsen 3 meter. Patrik Thollander befinner sig just nu i Nordamerika, där han hade planerat in både några jobbmöten och lite semester. Med på resan

Tre hajar dödas varje sekund – enbart för fenornas skull

Trots intensiva kampanjer och omfattande informationsarbete så är efterfrågan på hajfenssoppa fortfarande stor. Så stor att det dödas tre hajar varje sekund för ändamålet, och en undersökning visar dessutom att många svenskar ätit hajfenssoppa. Det är Världsnaturfonden WWF som rapporterar om utvecklingen kring att minska efterfrågan på hajfenssoppa och skydda hajarna. Fenorna skärs av från den

Känd biolog dömer ut flygflytt av miljoner ålar

Det är dags att sluta med dessa PR-jippon. Orden kommer från biologen Ingemar Alenäs, som reagerar kraftigt mot satsningen att flyga stora mängder ål från England till Sverige. Den europeiska ålen är under hård press, och flera aktörer har krävt akuta åtgärder för att stärka beståndet, bland annat Sportfiskarna och Världsnaturfonden WWF. Men alla åtgärder

Tobias tuffa kamp – fångade drömkarp med flugspö

Att fiska karp med flugspö är en sysselsättning som sätter utövaren på prov. Det kan Tobias Mattsson intyga, som lyckades landa en drömfisk efter mer än en timmes hård kamp. Det är tredje året som Tobias Mattsson från Göteborg fiskar karp på fluga, och det är uteslutande sightfiske som gäller. Det ligger många timmar bakom varje

Felix Frey fångade den största fisken på kajak-VM

Svenskarna satte sannerligen färg på inofficiella kajak-VM i Australien. Felix Frey och Lars Lundberg lyckades nämligen fånga två av mästerskapets största fiskar – till och med den alla tyngsta. Hobie Fishing Worlds rankas som en av de mest prestigefyllda kajaktävlingarna världen över och ses av många som ett VM för kajakfiske. Detta år gick tävlingen av stapeln

Laddat för Lapland Pike – 120 gör upp om mästartiteln

Det går inte att ta miste på entusiasmen och förhoppningarna inför årets upplaga av Lapland Pike. Under denna vecka samlas över hundra gäddfiskare i Dorotea för att mäta sina krafter mot varandra. Flera orter i Norrland håller på att etablera sig som självklara destinationer för gäddfiske, och Dorotea i Västerbotten ligger på alla sätt i

Världens största mässa för sportfiskare

Världens största branschmässa inom sportfisket är utan tvekan amerikanska ICAST. I år gick mässan av stapeln 10-12 juli i Orlando. Fiskejournalens Fredrik Stjärnkvist var på plats för att vältra sig bland allt från stekheta produktnyheter till bassfiskestjärnor på en av årets största internationella fester för sportfiskare. Häng med! Text & foto: Fredrik Stjärnkvist Florida i

Annonser

TYCK TILL!

Vilken typ av artikel vill du helst läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...