" />
Annons
Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Sensationellt besök. Havssköldpaddan utanför Å väckte stor uppståndelse. Foto: André Starkenberg
Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda!

Under ett fiske i Nordnorge bröts plötsligt ytan av något stort. Var det en brugd? Eller en knölval? Nej, djuret i fråga var betydligt mer exotiskt än så. Upp kom en enorm havssköldpadda!

Det unika mötet skedde i torsdags utanför Nordic Sea Anglings camp på Å. André Starkenberg, som arbetar som guide och styrde båten, inser att han och gästerna varit med om något väldigt ovanligt.
– Det här var en upplevelse för livet! Vi fiskade hälleflundra och visste först inte vad vi såg. Sköldpaddan var omrking två meter lång och alla i båten var förbluffade, hälsar han.

Den väldiga reptilen tillhör arten Havsläderköldpadda, som är utrotningshotad och vanligtvis simmar i betydligt varmare vatten. Varför den dykt upp utanför Norges kust är oklart.

Läs mer här.

Fakta: Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)

Kan bli över tre meter lång och är världens största sköldpadda. Känns igen på skalet som har upphöjda ränder och en gummiaktig yta. Frambenen är långa och paddelformade. Spenderar i stort sett all tid till havs förutom när äggen ska läggas. Då kravlar honorna upp på en lämplig sandstrand och gräver ner sina ägg för att skydda dem mot rovdjur. Till skillnad från andra reptiler kan havslädersköldpaddan hålla en kroppstemperatur som är högre än omgivningens. Det beror bland annat på att djuren migrerar långa sträckor och är ständigt i rörelse. Arten är akut hotad och riskerar att utrotas. Förutom att de äts av späckhuggare och hajar är plasten i haven ett stort hot. Sköldpaddor har svårt att skilja plast från naturlig föda och äter därför stora mängder.
Havsläderköldpaddan förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats några gånger vid Norges kust och två har nätfångats av danska yrkesfiskare. Ett dött exemplar har spolats upp på Island och en individ trasslade in sig i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta