Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda!

Sensationellt besök. Havssköldpaddan utanför Å väckte stor uppståndelse. Foto: André Starkenberg

Under ett fiske i Nordnorge bröts plötsligt ytan av något stort. Var det en brugd? Eller en knölval? Nej, djuret i fråga var betydligt mer exotiskt än så. Upp kom en enorm havssköldpadda!

Det unika mötet skedde i torsdags utanför Nordic Sea Anglings camp på Å. André Starkenberg, som arbetar som guide och styrde båten, inser att han och gästerna varit med om något väldigt ovanligt.
– Det här var en upplevelse för livet! Vi fiskade hälleflundra och visste först inte vad vi såg. Sköldpaddan var omrking två meter lång och alla i båten var förbluffade, hälsar han.

Den väldiga reptilen tillhör arten Havsläderköldpadda, som är utrotningshotad och vanligtvis simmar i betydligt varmare vatten. Varför den dykt upp utanför Norges kust är oklart.

Läs mer här.

Fakta: Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)
Kan bli över tre meter lång och är världens största sköldpadda. Känns igen på skalet som har upphöjda ränder och en gummiaktig yta. Frambenen är långa och paddelformade. Spenderar i stort sett all tid till havs förutom när äggen ska läggas. Då kravlar honorna upp på en lämplig sandstrand och gräver ner sina ägg för att skydda dem mot rovdjur. Till skillnad från andra reptiler kan havslädersköldpaddan hålla en kroppstemperatur som är högre än omgivningens. Det beror bland annat på att djuren migrerar långa sträckor och är ständigt i rörelse. Arten är akut hotad och riskerar att utrotas. Förutom att de äts av späckhuggare och hajar är plasten i haven ett stort hot. Sköldpaddor har svårt att skilja plast från naturlig föda och äter därför stora mängder.
Havsläderköldpaddan förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats några gånger vid Norges kust och två har nätfångats av danska yrkesfiskare. Ett dött exemplar har spolats upp på Island och en individ trasslade in sig i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...