Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

Tryckarfisken som nyligen högg i Norge väckte stor uppståndelse. Inte undra på det - arten brukar förknippas med helt andra vatten! Foto: Privat

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Den unika fisken föll för en räka som fiskades tio meter under ytan. Kampen blev tuff och allt tydde på att en större makrill hade krokats. Men när fisken låg på piren stod det klart att fångsten var betydligt mer exotisk än så.

Foto: Privat

Foto: Privat

Fångsten är unik. Aldrig tidigare har någon spöfångad tryckarfisk kunnat bekräftas i Norge. Däremot har norska nätfiskare uppgett att de fått enstaka exemplar.
– Jag är väldigt överraskad över att jag är den första som fått den här arten i Norge. I början var jag bara glad för att jag fick en fisk, men nu när jag vet hur ovanlig fångsten är känner jag mig ganska stolt, säger Ryszard till Hooked.no.

Läs mer om den unika fångsten här.

Fakta: Tryckarfisk (Balistes capriscus)
Kallas även gråtryckarfisk och förekommer bland annat längs de tropiska och tempererade delarna av både västra och östra Atlantkusten, samt i Medelhavet. Fisken har en hög och sammantryckt kroppsform, högt placerade ögon och relativt liten mun. Den främre ryggfenan har tre taggstrålar, varav den främsta kan låsas i upprätt läge av de bakomliggande. Den tredje taggstrålen fungerar som ”avtryckare” för låsningen, vilket har gett arten dess namn (”trigger fish” på engelska). Livnär sig bland annat på mindre blöt- och kräftdjur, som den betar längs botten. Fisken har en maxlängd på omkring 60 centimeter. I Sverige har den påträffats två gånger – 1993 utanför Skalhamn och 2006 utanför Stenungsund.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...