" /> "Fiskboll" fångad i trål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
En samling yngel från ett tråldrag i Norska havet. Foto: Roman Fedortsov
”Fiskboll” fångad i trål

När yrkesfiskaren Roman Fedortsov och hans kollegor trålade i Norska havet fastnade något märkligt i maskorna. Vid närmare granskning visade det sig vara en äggsamling med tydligt utvecklade fiskyngel.

Vi har tidigare skrivit om Roman Fedortsovs spektakulära fångster från havsdjupen. Många av fynden har gjorts utanför Murmansk men äggen som nyligen postades på Romans Instagram kommer från Norska havet. Tråldjupet var omkring 300 meter och enligt Roman rör det sig om ägg från en djuplevande havskattsart.

Ingen på trålaren hade någonsin sett något liknande.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta