" /> Fiskdöd i Tranås | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Stora mängder död fisk har upptäckts i Lillån av lokala sportfiskare. De flesta var löjor men även mört och braxen har konstaterats. Foto: Jakob Hedberg.
Fiskdöd i Tranås

Tusentals fiskar har hittats döda i Lillån i Tranås. Dödsorsaken är okänd och både fisk och vatten har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

De döda fiskarna blev funna i torsdags och låg i ytan och på botten. Situationen är unik för Lillån och kommunen är oroad.

”Det är ett mysterium och det är lite obehagligt när man inte vet orsaken”

– Det är ett mysterium och det är lite obehagligt när man inte vet orsaken. Jag har inte varit med om något liknande tidigare, säger Fredrik Skaghammar, avdelningschef i kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning, till Tranås Tidning i fredags.

Syrebrist eller kemikalier? I dagsläget vill inte Fredrik Skaghammar spekulera i vad som orsakat den omfattande fiskdöden. Foto: Jakob Hedberg

Vi ringde idag upp Fredrik Skaghammar för att få en uppdatering av situationen.
– Vi har inte hittat fler döda fiskar i området. Däremot har vi sett levande fiskar, vilket förstås är glädjande. De döda fiskarna hittades i ett utgrävt dike som bara är några meter brett. Om fiskarna flytt dit och sedan dött eller om de dött i huvudån vet vi inte. Förhoppningsvis kan provsvaren från SVA ge oss en bild av vad som skett, berättar han.

Läs mer och se filmklipp från Lillån här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta