Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiske för ungdomar

Kvar i Stockholm under sommaren? Då kan du passa på att testa stadens fina sportfiske – alldeles gratis. Den 21 juni slår Strömmens sportfiske upp portarna.
För fjortonde året på raken kan ungdomar komma förbi Skeppsholmen, låna fiskeutrustning, binda flugor, göra egna vobbler och fiska. Fisket sker i centrala Stockholm, både från båt och land. Dessutom arrangeras längre resor tisdagar och torsdagar, hela sommaren. Öringar, regnbågar, gäddor, gösar, abborrar, sutare och karpar finns på utflyktslistan. De flesta destinationer är tillgängliga med kommunaltrafik, för att lära ungdomarna att själva hitta ut till vattnen. Verksamheten på Skeppsholmen är öppen även under utflyktsdagarna.
Strömmens sportfiske är öppet för ungdomar mellan 10 och 17 år, mellan den 21 juni och 15 augusti, varje dag kl.10-18. Allting är gratis, utom resorna då man får betala biljetten själv. Norrmalms stadsdelsförvaltning arrangerar och ytterligare information kan man få på tel.08-6792828.
Svenne Andersson

En fin gädda från förra årets fiske i Stockholm. Den lycklige fångstmannen heter Albin.

En fin gädda från förra årets fiske i Stockholm. Den lycklige fångstmannen heter Albin.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta