Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fiskeavtal med Marocko?

EU har chans att sätta press på Marocko när ett nytt fiskeavtal snart ska skrivas under. Avtalet bör inte omfatta de av Marocko ockuperade vattnen utanför Västsahara.
Du minns säkert Uppdrag granskning-programmen om banditfisket i västsahariska vatten. SVT avslöjade att ökända svenska fiskeföretag flyttat sin verksamhet till nordvästra Afrika. Där fiskade de på marockanska licenser, men i Västsaharas vatten.
Det är snart 20 år sedan FN fick Marocko att lova att genomföra en folkomröstning om självständighet för Västsahara. Eftersom inget händer finns det risk för att befrielserörelsen Polisario återupptar den väpnade kampen, skriver Mohamed Abdelaziz och Jens Orback i en debattartikel i Dagens Nyheter. De båda företräder Polisario och Olof Palmes internationella center. De menar att EU, genom att exkludera det ockuperade området från unionens fiskeavtal med Marocko kan förhindra ett nytt krig i regionen.
Svenne Andersson

Uppdrag Granskning avslöjade att den fisk som rätteligen tillhör Västsaharas folk säljs som hälsokost i Sverige.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta