Fiskebåtars flagghoppning ska hindras

Senare i höst ska EU ta ställning till ändringsförslagen i grundförordningen. (Copyright Vicburton/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Det ska bli svårare för europeiska fiskebåtar att flagga om fiskebåten för att kringgå EU:s regelverk. Europaparlamentets fiskeutskott har röstat för en karantänperiod på två år.
Ett kryphål för att kringgå EU:s fiskeregler ska täppas till. I alla fall om Europaparlamentets fiskeriutskott får som de vill. Under onsdagen röstade de för ett betänkande som begränsar möjligheten för fiskebåtar att byta mellan EU-länders flagga och utomstående länders flaggor. Under EU-flagg besitter de fiskeavtalens fördelar men lyder också under EU:s begränsningsregler för fiske. Men genom att tillfälligt fiska under annan flagg, och sen byta tillbaka till EU-flagg igen kan de kringgå maxkvoter och regelverk. Utskottet vill att man i sådana fall inte ska få fiska under EU flagg igen på två år.
Isabella Lövin (MP) som varit rapportör för betänkandet är nöjd och säger till Europaportalen att det gick bra på samtliga av de viktigaste punkterna i omröstningen i utskottet,  men att det återstår att se om de får med sig övriga ledamöter i Europaparlamentet senare i oktober.
Dagens betänkande innebär ingen lagändring, men utskottet har redan lagt likalydande ändringsförslag till den grundförordning som reglerar EU:s fiskepolitik. Den tas upp i parlamentet senare i höst och Lövin ser positivt på möjligheten att få igenom samma ändringar i den. Ändringar som kan bli bindande för fiskeindustrin efter överenskommelse med EU-ländernas fiskeministrar.
– Det vi vann idag tror jag absolut vi kan få in i grundförordningen också. Men det finns frågetecken, vi har inte gått till plenum ännu och man kan inte utesluta att en intensiv lobbyism från fiskeindustrin kan piska upp en majoritet, säger Isabella Lövin.
Läs tidigare notiser om fiskepolitik.

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...