[/caption] " /> Fiskebåtars flagghoppning ska hindras | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskebåtars flagghoppning ska hindras

Senare i höst ska EU ta ställning till ändringsförslagen i grundförordningen. (Copyright Vicburton/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Det ska bli svårare för europeiska fiskebåtar att flagga om fiskebåten för att kringgå EU:s regelverk. Europaparlamentets fiskeutskott har röstat för en karantänperiod på två år.
Ett kryphål för att kringgå EU:s fiskeregler ska täppas till. I alla fall om Europaparlamentets fiskeriutskott får som de vill. Under onsdagen röstade de för ett betänkande som begränsar möjligheten för fiskebåtar att byta mellan EU-länders flagga och utomstående länders flaggor. Under EU-flagg besitter de fiskeavtalens fördelar men lyder också under EU:s begränsningsregler för fiske. Men genom att tillfälligt fiska under annan flagg, och sen byta tillbaka till EU-flagg igen kan de kringgå maxkvoter och regelverk. Utskottet vill att man i sådana fall inte ska få fiska under EU flagg igen på två år.
Isabella Lövin (MP) som varit rapportör för betänkandet är nöjd och säger till Europaportalen att det gick bra på samtliga av de viktigaste punkterna i omröstningen i utskottet,  men att det återstår att se om de får med sig övriga ledamöter i Europaparlamentet senare i oktober.

Dagens betänkande innebär ingen lagändring, men utskottet har redan lagt likalydande ändringsförslag till den grundförordning som reglerar EU:s fiskepolitik. Den tas upp i parlamentet senare i höst och Lövin ser positivt på möjligheten att få igenom samma ändringar i den. Ändringar som kan bli bindande för fiskeindustrin efter överenskommelse med EU-ländernas fiskeministrar.
– Det vi vann idag tror jag absolut vi kan få in i grundförordningen också. Men det finns frågetecken, vi har inte gått till plenum ännu och man kan inte utesluta att en intensiv lobbyism från fiskeindustrin kan piska upp en majoritet, säger Isabella Lövin.
Läs tidigare notiser om fiskepolitik.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta