Fiskefest på fruset hav

Härligt spöböj när vitling i fin storlek hugger. Vid havsisfiske är det sällan långt mellan nappen. (Foto: Anders Nicander)

Den gångna helgen bjöd på strålande havsisfiske i härligt väder. Alla från specimenjägare i jakt på udda arter till vitlingmetande barnfamiljer syntes på isarna och fiskelyckan var stundtals mycket god.
Under lördagen nåddes vi av rapporter om gott fiske efter sill och makrill, vitling och plattfisk. I det härliga vintervädret äntrade vi Gullmarsfjordens is för några timmars mysfiske. När vi närmade oss fiskeplatsen kunde vi på långt håll se hur andra fiskare lyfte glittrande sillar ur den istäckta fjorden. När första tacklet, agnat med makrillstrimlor och kokta räkor, nådde botten dröjde det knappt en halv minut innan första vitlingen var krokad. Snart högg även makrill och det lätta spöt böjde sig gott för makrillens karaktäristiska rusningar. Fiskare i närheten klagade ändå på att det varit både mer och större fisk som nappat under lördagen.
När vi passerade Ljungskilebukten på hemvägen var fjordisen satt fortfarande en klunga sillfiskare kvar. Där har fisket enligt uppgift varit bra med genomgående fin storlek på sillen.
Sillen tar man lättaste med en sillhäckla med en lättare pirk i änden. Sök sillen från botten och uppåt. Hittar du det djup som sillen på dagen befinner sig på så försök hitta tillbaka dit igen. Har du tur tittar makrillen förbi!
Vitling, skäddor och knot hugger helt nere vid botten och tar gärna en bit sill, makrill eller räka.
Torsk, kolja och bleka ska ovillkorligen återutsättas och se upp med havsisen. Gå bara där andra har gått tidigare eller på is som du är helt säker på.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...