[/caption] " /> Fiskefest på fruset hav | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Fiskefest på fruset hav

Härligt spöböj när vitling i fin storlek hugger. Vid havsisfiske är det sällan långt mellan nappen. (Foto: Anders Nicander)

Den gångna helgen bjöd på strålande havsisfiske i härligt väder. Alla från specimenjägare i jakt på udda arter till vitlingmetande barnfamiljer syntes på isarna och fiskelyckan var stundtals mycket god.
Under lördagen nåddes vi av rapporter om gott fiske efter sill och makrill, vitling och plattfisk. I det härliga vintervädret äntrade vi Gullmarsfjordens is för några timmars mysfiske. När vi närmade oss fiskeplatsen kunde vi på långt håll se hur andra fiskare lyfte glittrande sillar ur den istäckta fjorden. När första tacklet, agnat med makrillstrimlor och kokta räkor, nådde botten dröjde det knappt en halv minut innan första vitlingen var krokad. Snart högg även makrill och det lätta spöt böjde sig gott för makrillens karaktäristiska rusningar. Fiskare i närheten klagade ändå på att det varit både mer och större fisk som nappat under lördagen.
När vi passerade Ljungskilebukten på hemvägen var fjordisen satt fortfarande en klunga sillfiskare kvar. Där har fisket enligt uppgift varit bra med genomgående fin storlek på sillen.

Sillen tar man lättaste med en sillhäckla med en lättare pirk i änden. Sök sillen från botten och uppåt. Hittar du det djup som sillen på dagen befinner sig på så försök hitta tillbaka dit igen. Har du tur tittar makrillen förbi!
Vitling, skäddor och knot hugger helt nere vid botten och tar gärna en bit sill, makrill eller räka.
Torsk, kolja och bleka ska ovillkorligen återutsättas och se upp med havsisen. Gå bara där andra har gått tidigare eller på is som du är helt säker på.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta