[/caption] " /> Fiskefest på fruset hav | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Fiskefest på fruset hav

Härligt spöböj när vitling i fin storlek hugger. Vid havsisfiske är det sällan långt mellan nappen. (Foto: Anders Nicander)

Den gångna helgen bjöd på strålande havsisfiske i härligt väder. Alla från specimenjägare i jakt på udda arter till vitlingmetande barnfamiljer syntes på isarna och fiskelyckan var stundtals mycket god.
Under lördagen nåddes vi av rapporter om gott fiske efter sill och makrill, vitling och plattfisk. I det härliga vintervädret äntrade vi Gullmarsfjordens is för några timmars mysfiske. När vi närmade oss fiskeplatsen kunde vi på långt håll se hur andra fiskare lyfte glittrande sillar ur den istäckta fjorden. När första tacklet, agnat med makrillstrimlor och kokta räkor, nådde botten dröjde det knappt en halv minut innan första vitlingen var krokad. Snart högg även makrill och det lätta spöt böjde sig gott för makrillens karaktäristiska rusningar. Fiskare i närheten klagade ändå på att det varit både mer och större fisk som nappat under lördagen.
När vi passerade Ljungskilebukten på hemvägen var fjordisen satt fortfarande en klunga sillfiskare kvar. Där har fisket enligt uppgift varit bra med genomgående fin storlek på sillen.

Sillen tar man lättaste med en sillhäckla med en lättare pirk i änden. Sök sillen från botten och uppåt. Hittar du det djup som sillen på dagen befinner sig på så försök hitta tillbaka dit igen. Har du tur tittar makrillen förbi!
Vitling, skäddor och knot hugger helt nere vid botten och tar gärna en bit sill, makrill eller räka.
Torsk, kolja och bleka ska ovillkorligen återutsättas och se upp med havsisen. Gå bara där andra har gått tidigare eller på is som du är helt säker på.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta