Nyligen kom en rapport över världens kryssningstrafik som visade att många skepp släpper ut toaletten direkt i havet. Tallink-Siljas kryssningsbåtar har dock noll utsläpp av både svartvatten och gråvatten. " /> Fiskekryssningen har nollutsläpp av avloppsvatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fiskekryssningen har nollutsläpp av avloppsvatten

01_fiskbåten424Nyligen kom en rapport över världens kryssningstrafik som visade att många skepp släpper ut toaletten direkt i havet. Tallink-Siljas kryssningsbåtar har dock noll utsläpp av både svartvatten och gråvatten.
Över jordens alla hav kryssar ständigt mängder av skepp med nöjeslystna passagerare. Många av skeppen har gammal teknik för avfall och mycket går rakt ut i haven, rapporterar den amerikanska miljöorganisationen Friends of the earth.
På den punkten kan Fiskekryssningspassagerarna känna sig helt säkra.
– Allt pumpas av i land, mest i Stockholm, där vattnet går in i reningsverk, säger Hans Friberg, operativ chef för Tallink-Silja.
– Det gäller alla våra båtar.

Fraktaspekten avgjorde
När Fiskekryssningen kom upp som event-idé vägdes flera faktorer in i bilden, bland annat miljön.
– Alla event där människor ska samlas gör ett avtryck på miljön, säger Maria Ålander, kryssningsansvarig på Fiskejournalen.
– Att Galaxy hade full koll på sitt avloppsvatten, var ett plus i denna bedömning. Men det som avgjorde till kryssningsalternativets fördel, var faktumet att fartyget kör både passagerare och gods till Finland – samtidigt som vi har vårt fiskeevent.

 

 

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta