20 års fiskvandring i Ätran dokumenterad – visar på lyckad återställning

Den gamla torrfåran har haft vatten sedan 2014. Foto: Mats Hebrand/Fiskevårdsteknik

Hertings kraftverk i Ätran utgjorde tidigare ett svårt hinder för lax och öring. 2013 åtgärdades fiskvägen. I syfte att kontrollera fiskvägens funktion har fiskvandringen övervakats under 20 år. Här är resultatet.

Herting är ett kommunägt kraftverk som drivs av Falkenbergs energi. Kraftverket ligger endast några kilometer från Ätrans mynning i havet. Kraftverket består av två anläggningar, det äldsta från 1903 och det nyare kraftverket från 1943. För att driva det nya kraftverket byggdes en damm tvärs över åfåran och därmed torrlades Hertingforsen.

Under 2013 och 2014 genomfördes omfattande åtgärder vid Herting för att underlätta fiskvandringen. Större delen av den gamla regleringsdammen revs ut. Syftet var att återställa den ursprungliga åfåran och skapa fria vandringsvägar för fisk. Även nya reproduktionsområden skapades.

För att kontrollera den nya fiskvägens funktion så har kraftverkets ägare övervakat fiskvägen. Detta har gjort med en elektronisk fiskräknare samt även via manuella stickprovskontroller.

Den nya fiskvägen gav snabbt en mycket positiv effekt, vilket kan utläsas från statistiken.

– Vi har sett många positiva effekter. Tidigare har laxen inte kunnat vandra nattid. Nu har vi belägg för att laxen kan göra det. Andra positiva effekter är att uppvandringen av laxfisk startar numera tidigare och avslutas senare under året. Fiskvandring sker jämnt fördelad över dygnets i stället för koncentrerat till dygnets ljusa timmar, säger Elisabeth Thysell vid Naturvårdsenheten hos Länsstyrelsen i Hallands län, till Fiskejournalen.

Antalet uppvandrande fiskarter har ökat från 5 arter till 20, varav 15 inte är laxartade. Även simsvaga- och små arter har kunnat simma genom den nya fiskvägen, vilket tidigare var omöjligt.

Mats Hebrand vid Fiskevårdsteknik har varit med i ett tidigt skede i återställningsprojektet.

– Vi ser påtagliga skillnader och alla skillnader pekat mot det positiva hållet. Det känns fantastiskt bra att vi har fått en så fint resultat av arbetet, säger Mats Hebrand vid Fiskevårdsteknik till Fiskejournalen.

Nettouppvandringen av laxfisk har ökat från i medeltal cirka 2 400 till cirka 4 100 per år efter återställningen av Hertingforsen. För lax ökade nettouppvandringen från ca 1 700 till 3 000 och för öring från ca 700 till 1 000.

Publicerad: 05 August 2021
Av: Robert Westin