Harren i historien

The lady of the stream. Foto: Gunnar Westrin

Westrin är tillbaka med en alltid lika spännande som älskvärd betraktelse över hans livs stora fiskkärlek, harren. Läs och njut. Nu går det snabbt till årets första harrfiske i öppet vatten.

Harren i historien, del 1.

Den tyskschweiziska femtonhundratalsforskaren Konrad Gesner ansåg på sin tid att ”en lax är en enkel herre, men att en harr är en greve av Rhen”. Så sant som det var sagt!!! I Frankrike var harren guld värd, eftersom den tydligen livnärde sig på guldkorn, framför allt i floden Loire. Det franska namnet ”Un Umble Chevalier” (en ödmjuk riddare) var vanligt förekommande. Det kan härröra sig från harrens matstrukturer, eftersom fisken gärna betade av de sandkorniga bottnarna. Därför var det viktigt att riktigt rensa en fångad harr och kolla maginnehållet. Det var bland sandkornen i magsäcken som man kunde hitta ett och annat guldkorn. Umble betyder skuggan på franska, varefter det latinska namnet blev ”Thymallus Umble de riviére”, vilket lär betyda ”Strömmens skygga harr”. 

I England har den alltid varit en populär flugfisk, oftast kallad ”The Lady of the Stream” eller ”The Queen of the Stream”. En fascinerande fisk som trots vokabulären kom i skuggan av en torrflugefångad öring i de klassiska engelska kalkströmmarna. 

Harrens utbredningsområde.

Harren är näst intill en global fisk. I Sverige mer klassad som en nordlig fisk, dessutom nästan cirkumpolär, eftersom den finns i norra Skandinavien, Finland, Ryssland och Nordamerika. Island och Grönland har ingen harr, mig veterligt. Många länder i Europa har harr, dessutom i Asien och förr även så i Australien och Nya Zeeland (gruppen sydharrar). Minns med glädje hur harrarna tog torrt i de mongolska älvarna. 

Gunner Westrin

Publicerad: 6 april 2024
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Scierra Nordura vadarkängor med filtsula svart/grå
Rek. 2029 kr Fr. 799 kr Du sparar:
Stroft GTM nylonlina/tafsmaterial ljusgrå
Rek. 49 kr Fr. 40 kr Du sparar:
Kinetic ClassicGaiter St. vadare med neoprenfot oliv
Rek. 1500 kr Fr. 999 kr Du sparar:
Kinetic RockGaiter ll vadarkängor med filtsula oliv
Rek. 900 kr Fr. 699 kr Du sparar:
Kinetic Classic vadarjacka oliv
Rek. 1200 kr Fr. 1058 kr Du sparar: