Avslag för Kajaklagret

Förstörandet av Strane å på Orust har varit en följetong under hösten. I fredags avslog Miljödomstolen Kajaklagret AB:s överklagande av länsstyrelsens beslut att ån ska återställas i ursprungligt skick.
Det var i oktober som Fiskejournalens reporter upptäckte att Strane å förstörts till oigenkännlighet vid byggandet av ett minikraftverk. Bygget visade sig vara olagligt och länsstyrelsen beslutade att ån skulle återställas i ursprungligt skick. Sedan har turerna varit många och intresset i media har varit stort. Bland annat har vattenägaren hävdat att det inte var han själv utan hans företag Kajaklagret AB som utfört byggnationen av minikraftverket.
För ett par veckor sedan kunde vi berätta att företaget som stod bakom bygget överklagat länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen. Nu har Miljödomstolen dom fallit – ån ska återställas. För många är domstolens beslut en mycket god nyhet. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind konstaterar domen är en seger för fisken och för den biologiska mångfalden.
Anders Nicander

Miljödomstolen har fattat sitt beslut - Strane å ska återställas