ANNONS

Bara åtta procent av strömmingen kvar

Kommer strömmingen försvinna helt från Östersjön? Foto: WWF
ANNONS

Att strömmingen är på väg att fiskas ut har vi rapporterat om många gånger. En ny forskningsrapport från Statens Lantbruksuniversitet (SLU) visar att beståndet är i ännu sämre skick än vad man tidigare befarat.

Utan strömmingen kommer Östersjöns ekologi att kollapsa. Trots detta bedrivs ett brutalt överfiske med stora industritrålare. Viljan hos regering och ansvariga myndigheter att rädda strömmingen och därmed Östersjön är obefintlig. Vi går, om inget radikalt görs, mot en ekologisk katastrof vars fulla vidd vi i nuläget omöjligt kan överskåda.

I SLU:s rapport läser vi följande:

Ett återbesök till en av de tidigare stationerna vid Forsmark visade att medelfångsten av strömming under vår och försommar år 2022 var påtagligt mindre än vid motsvarande årstid under 1970- och 1980-talen. Den totala fångsten strömming år 2022 var endast 8 procent av fångsten i medeltal de tidigare åren, 1975–1988. Skillnaden var ännu mer tydlig för strömming av större storlek. Av den strömming som fångades vid Forsmark år 2022 var ingen fisk större än 25 cm.

Publicerad: 31 januari 2023
Av: Anders Nicander
ANNONS