ANNONS

Bekräftat: Miljögift påträffat i abborre och gädda

Är du vass på abborrfiske? Då kan det vara läge att ställa upp i rikstävlingen Höstborren!
ANNONS

Fiskejournalen berättade i början av mars att miljögiftet PFAS befarades finnas i både gädda, abborre och andra arter i Jämtländska Storsjön. Nu är det bekräftat att så är fallet.

Östersunds kommun har nämligen hittat miljögiftet PFAS i gädda och abborre som fiskats utanför Frösön och i Lillsjön, som har anslutning till Storsjön. Boven i dramat kommer från flygflottiljen F4:s tid, då PFAS ingick i brandsläckningsskum.
PFAS används fortfarande på marknaden, bland annat i vattenavstötande kläder och fluorvallor, enligt SVT Jämtland.

Rekommendationen är nu att inte äta gädda och abborre från de aktuella områdena oftare än 2–3 gånger per år, vilket gäller tills vidare.
– Det är ingen akut risk eller skäl till oro, understryker Ann-Charlotte Skoog, miljöchef på Miljö och Hälsa, Östersunds kommun i ett pressmeddelande. Däremot är det viktigt att begränsa ett högt intag under lång tid.
Rekommendationerna gäller i nuläget bara abborre och gädda. De prov som gjorts på sik och öring visar så här långt inte på några alarmerande höga halter av PFAS. Anledningen tros vara att de rör sig över större områden och får i sig föda från olika delar av sjön.

Läs mer här om vilka områden det gäller!

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 25 mars 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS