Bra jobbat Eskil!

ANNONS

Eskil Erlandssons ministerkollegor röstade igenom en rad undantag i förbudet mot att slänga fisk överbord, så kallade utkast. (Foto: Channel 4)

EU-parlamentet vill totalförbjuda utkast, men ministerrådet vill vattna ur förslaget med en rad undantag. Då satte Eskil Erlandsson satte ner foten och röstade emot sina ministerkollegor. Något som kan få stor betydelse i förhandlingen mellan ministerrådet och parlamentet – då regelverket för den gemensamma fiskepolitiken slutligen ska bestämmas.
Efter en riktig nattmangling kallade Eskil Erlandsson och hans ministerkollegor till presskonferens i går. Budskapet som levererades var att man vill se ett förbud mot att slänga fångad fisk överbord, så kallad dumpning. Fast då med ett antal undantag.
Endast en av ministrarna motsatte sig undantagen och ville löpa linan ut med ett totalt utkastförbud, nämligen Eskil Erlandsson. Han vill följa samma linje som EU-parlamentet med stor majoritet nyligen röstade fram.
– Ministerrådet visar att de inte fullt ut accepterar idén med ett utkastförbud, vilket är olyckligt. Förslaget skulle göra det möjligt att kasta bort nära tio procent av vilken fångst som helst, vilket motsvarar 500 000 ton fisk per år i EU. Därför kan jag inte ställa mig bakom positionen, sa Eskil Erlandsson.
Nu återstår för ministerrådet och EU-parlamentet att förhandla fram ett slutgiltigt beslut och då kan Erlandssons nejröst i ministerrådet få stor betydelse.
– Jag kommer fortsätta jobba mycket aktivt för att påverka de förhandlingar som inleds nu, säger Erlandsson i ett pressmeddelande.

Tycker du att turerna med omröstningar, ministerråd och EU-parlament är krångliga? Läs Greenpeace Jan Isakssons senaste blogg, som beskriver tågordningen på ett pedagogiskt sätt.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Publicerad: 28 February 2013
Av: Morgan Fihn
ANNONS