Braxen blev en succé – serveras även på förskolor

Vi kan förvänta oss mer braxen och andra vitfiskar på svenska tallrikar. Foto: Axfoundation

Braxen är rätt tillagad en utmärkt matfisk, så pass utmärkt att den serveras på både förskolor och restauranger. Det kan konstateras efter projektet Resursfisk som nu har avslutats.

Intresset för matfisk är stor bland Fiskejournalens läsare, och satsningen på just braxen har följts av många aktörer.
Det var Axfoundation och Länsstyrelsen Stockholm som drog igång projektet Resursfisk för två år sedan, och målsättningen var att skapa hållbart producerad, god, konkurrenskraftig och lokalt producerad sjömat baserad på det svenska insjöfiskets bifångster.
Resultatet blev en lokalt producerad braxenfärs på fiskar från Vänern och Mälaren, som nu säljs via Martin & Servera och Menigo och serveras på alltifrån förskolor till restauranger.

– 70 procent av den fisk vi äter i Sverige i dag är importerad. Resursfiskprojektets ambition är att möta den efterfrågan som finns på svensk hållbar fisk, med en ny innovativ och god produkt. Vi har i projektet, där vi samarbetat med partners genom hela värdekedjan, visat att det går att skapa både fungerande logistik och attraktiva produkter på våra lokala sjömatsråvaror. Braxenfisket bidrar dessutom till att stärka det småskaliga yrkesfisket, säger Madeleine Linins Mörner på Axfoundation i ett pressmeddelande.

Projektet har drivits av Axfoundation och Länsstyrelsen Stockholm tillsammans med Stockholms Fiskauktion, Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund, Matlust i Södertälje, Fiskhallen Sorunda och Eldrimner.
Här nedan kan du se en film från Resursfisk:

 

 

 

 

Publicerad: 26 May 2021
Av: Anders Lundin