ANNONS

Brutala sejhugg på popper

Hannes Ribbner strålar av glädje över den fantastiska storsejen, fångad på popper (!) vid Lofoten. (Foto: Privat/Hooked.no)
ANNONS

Popperfiske efter storsej och kanske hälleflundra kan bli den nya, heta flugan i Nord-Norge, sedan den svenske fiskeguiden Hannes Ribbner visat vägen med en jättelik sej på dryga 20 kilo.
Hannes Ribbner fick sejen när han prövade popperfiske i Moskenesströmmen vid Lofoten. För nätmagasinet Hooked.no berättar Ribbner att han gått och klurat på metoden sedan 2013 när han fick några ytligt jagande sejar på jigg.
– Det var i slutet av säsongen 2013 vid Söröya. Jag såg på ekolodet att fisken gick högt i vattnet och prövade med ett lätt spinnspö och några vertikaljiggar som jag hade med i båten. Sejarna tog på varje kast och till slut hade jag dem helt uppe i ytan. Det var då jag började tänka på popperfiske, säger Hannes.

Sedan dess har han fiskat mycket i tropiska vatten, där det nästan helt handlar om fiske i ytan och nu ville han pröva att omsätta det i nordnorska vatten.
Hannes jobbar som fiskeguide hos Nordic Sea Angling och när han fick rapporter om jagande storsej runt grunden i Moskonesströmmen avbröt han sin semester och for upp. Han tog med några fiskegäster ut i båten och försökte med popper efter sejen. Det blev ingen omedelbar framgång, men så hände det:
– Plötsligt var det fullt av måsar runt båten och vattnet kokte. Jag släppte allt jag hade för händer, fick fram popperspöet och dängde ut poppern. Pop, pop, pop och smack, där satt den förste. Jag stod bara och skrek och det gjorde gästerna också, berättar Hannes för Hooked.

Den första sejen vägde in på nio kilo och sedan rasade det bara på. Att se storsejen hugga i ytan är en helt fantastisk upplevelse garanterat Hannes som också berättar att sejen ofta bommar, men kommer igen och igen, allt argare. Den största sej han fångade denna dag vägdes till 19 kilo avblodad flera timmar senare. Den måste ha vägt en bra bit över 20 kilo och är därmed en av de största spöfångade sejarna över huvud taget och garanterat den största som fångats på popper.
Hannes använde ett Westin W3 Vertical SW och en Shimano Stella 4000SWB XG och poppern var en Hammerhead Smith A-cup.
Läs mer på Hooked.no.

Svenne Andersson

Publicerad: 24 August 2015
Av: Fiskejournalen
ANNONS