ANNONS

Chatterbait — superbetet för de grunda gräsvikarnas abborrar

Abborrarna på Kristians ställe i Vänern har en otroligt vacker guldskimrande grön färgton. Foto: Privat
ANNONS

Fiskejournalen åkte ut på Vänern med en landets absolut skickligaste och mest mångsidiga sportfiskare, Kristian Keskitalo, för att fiska osedvanligt vackra abborrar. På Kristians ställe hittade visade sig abborrarna inte bara vara storväxta, de hade en också en guldglimrande ton i det abborrgröna skinnet som vi inte sett någon annan stans. Att chatterbait var rätt bete för dessa radiga jägare skulle snart visa sig.

— Chatterbait är ett perfekt bete för stor abborre i sommarvarmt vatten, säger Kristian Keskitalo och swishar iväg en chatterbait på 14 gram med en Daiwa ducktail-jig appterad på en offsetkrok. Redan i första kastet har han kontakt med fisk. Så även i nästa men abborren vill inte ta ordentligt. Efter bara en liten stund hugger en bättre fisk som drillar under stor glädje och sedan håller upp med ett brett leende på läpparna.

I den djungel av nya beten för abborre som varje år växer sig allt tätare sticker chatterbait ut som ett betet för de grunda vikarnas abborrar. Enligt Kristian är det här man ska söka storabborrarna och chatterbaits har en förmåga att selektera ut de största. Chatterbaits har en sked som vibrerar kraftigt och som ger ifrån sig ljud som abborren hör på långt håll. Det intensiva ljudet menar Kristian är extra effektivt när abborren är som mest aktiv under sommarmånaderna.

Chatterbait är det perfekta betet för stora abborrar i grunda vegetationsrika vikar. Foto: Anders Nicander

Betestypen kan fiskas på lite olika sätt men det är helt klart ett bete för grundare vatten. Den stora skeden trycker undan sjögräset och om man tacklar jiggen som man alltid har på chatterbaitet så kan man fiska effektivt i vikar där det är nästan omöjliga att fiska med traditionella beten som spinnare, jiggar och vobbler. Chatterbait är i princip självfiskande om man bara kastar ut och vevar in. Med lite träning kan man anpassa hastigheten så man ligger precis över vattenvegetation. Är botten ren från uppstickande växtlighet kan man då och då gör stopp i invevingen. Som vid allt abborrfiske är dessa spinnstop superefektiva,

Anders Nicander

Publicerad: 19 augusti 2023
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

ANNONS