Detta kan vara världens tyngsta öring någonsin

Nyheten om den enorma öringen från Nya Zeeland blev Fiskejournalens mest lästa under 2020. Foto: Privat

Den kan väl knappast beskyllas för att vara speciellt vacker eller i optimal form. Men tung var den. Troligtvis den tyngsta som någonsin spöfångats. Det handlar om ett nytt eventuellt världsrekord för öring.

Bilden på den monstruösa öringen från Nya Zeeland har florerat på olika forum under någon veckas tid, och många sportfiskare har såklart efterfrågat mer information. Den är fortfarande inte registrerad hos världsrekordforumet IGFA, men enligt uppgifter från lokala medier så hoppas fångstmannen att den snart ska vara det.

Fångstmannen har bara gått ut med sitt förnamn, Seamus från Turangi, och han vill tydligen att fisken ska bli uppstoppad som trofé på en restaurang, bredvid andra stora fiskar som fångats i området.
Frågan är då hur öringen, som vägde 20,1 kilo, kunde bli så groteskt stor? Ja, det är väl underförstått att det handlar om speciella omständigheter. Den fångades nämligen i Mackenzie-kanalen, som ligger nedanför en laxodling i Twizel på sydön. Den har helt enkelt ätit sig fet av spill från fiskodlingen, och även det tidigare öringrekordet på 19,1 kilo fångades i samma kanal.
Oavsett vad man tycker om fisken som sådan så konstaterar vi att öringen är en fascinerande art, som uppenbarligen kan bli gigantiska under vissa förutsättningar.