Drömmer du om sommarens abborrar?

Abborrmete med betesfisk är ruggigt effektivt. Foto: Markus Telius

Våren tog time out och snö drog åter in över landet. Vad kan då passa bättre än att planera för sommarens abborrfiske?

Ur Fiskejournalen Nr 5 2023

Byt metmask mot betesfisk

TEXT & FOTO: MARKUS TEILUS

FLÖTET DYKER OCH försvinner snabbt bland sjöns mörkblåa vågor. Rasmus Rannestam vevar hastigt in all slaklina som har drivit med vinden och sätter därefter in ett ordentligt mothugg. Fisken är krokad och jag ser direkt på Rasmus spöböj att det är en större rovfisk som har tagit den flötmetade betesfisken.

Har du fiskat abborre ett par gånger så känner du oftast skillnad på hur en gädda och en abborre beter sig under drillningen. Det här är med största sannolikhet en riktig stor abborre.

Den följer snällt med in mot båten och gör några enstaka, men tunga, huvudskakningar på vägen. När abborren får syn på båten får den ordentlig fart och bjuder på en riktigt god kamp. Den går djupt och stångar hårt nedåt mot den steniga botten.

Det dröjer ett tag innan vi skymtar något randigt där nere och det är några riktigt nervösa sekunder som passerar. Sekunderna känns snarare som en evighet innan håvnätet omfamnar den magnifika abborren som har krigat in i det sista. Rasmus vrålar av glädje när han ser jättefisken i håven. Att hans personbästa skulle slås för tredje gången gillt ikväll, det trodde nog ingen av oss var möjligt.

ENKELT OCH BEHAGLIGT

Det är sommar, soligt och varmt – perfekta förhållanden för abborrfiske med andra ord. Kanske är det också det bästa med just abborrfiske i min mening. Det kan bedrivas effektivt på stor fisk med enkel utrustning när vädret är som mest behagligt. Tänk så många underbara sommarkvällar som jag har spenderat ute i båten, iklädd endast t-shirt och shorts, på jakt efter just den där storabborren. Därför passade jag på att bjuda med Rasmus när han hade vägarna förbi under semestern. Att flötmeta abborre har nog de allra flesta fiskare gjort. Det var säkert i barnåren som fiskeintresset tog fart på detta sätt för många. Man gick ner till bryggan och metade med rödvitt flöte och mask.

Det som den här artikeln handlar om, och vad jag och Rasmus tänker bedriva den här kvällen, är egentligen samma sak fast med några få uppdaterade detaljer. Den största skillnaden är att i stället för mask agnar vi med betesfisk.

Eftersom vi använder ett större bete, behöver vi även ett större flöte med högre bärkraft. Utöver detta skiljer det sig knappt från det klassiska flötmetet med mask. Rasmus, som aldrig fiskat abborre på det här sättet tidigare, blir också oerhört förvånad över hur simpelt och effektivt det verkligen är!

VÅGA STOR BETESFISK

Det första vi gör när vi anländer till abborrsjön är att meta upp betesfisk. När jag metar abborre vill jag ha så färsk, död betesfisk som möjligt. I mitt tyckte fungerar det mycket bättre än de som varit i frysen. Vi använder de betesfiskar som vi får, oavsett om det är mört, abborre eller löja.

Abborre är faktiskt en riktigt underskattad betesfisk för storabborren. De kannibaliserar på sina egna i många sjöar och jag har faktiskt fångat flera riktigt stora abborrar på just småabborre.

När det gäller storlek på betesfisken ska man inte vara rädd att använda för stora. Abborren är en mycket glupsk fisk och tar större byten än vad man kan tro. Använder du riktigt små betesfiskar, får du ofta mindre abborrar, som lika gärna hade kunnat hugga på maskmete. En lagom betesfisk är kring 15 centimeter i mina ögon. När vi känner att vi har nog med betesfisk så åker vi ut till den tilltänkta fiskeplatsen.

För att läsa hela artikeln klicka här

Publicerad: 29 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Metspö 3 m
Rek. 89 kr 79 kr
Wiggler Metspö 6 m
Rek. 219 kr 189 kr
Gunki GT FV frambromsad haspelrulle
Rek. 632 kr Fr. 338 kr Du sparar:
Storm Gomoku Spin 6 cm [16 g] 1-pack
Rek. 109 kr Fr. 98 kr Du sparar: