Drönarfiske – var går den moraliska gränsen?

Har du själv tagit hjälp av drönare i samband med fiske? Foto: Karl Greif

Det är ett gammalt faktum att tekniken ger oss vingar, och att vi ständigt flyttar fram våra positioner både över och under vattenytan. Nu pågår det en het diskussion ute i världen kring företeelsen drönarfiske, och huruvida den gör mer skada än nytta.

Drönarfiske handlar kortfattat om att man flyger ut sitt bete med hjälp av drönare. För vissa med funktionsnedsättning kan det vara enda möjligheten att kunna fiska alls, och i andra fall handlar det om att komma åt områden som du inte når med armkraft. Alltså det klassiska, att nå den eftertraktade fisken som rör sig retsamt utanför kastlängd.

I Sydafrika har drönarfiske vuxit kraftigt i popularitet, och nu pågår det även en debatt kring dess följder.
Vissa aktörer anser att sårbara fiskbestånd tar skada, eftersom de helt enkelt utsätts för ett hårdare fisketryck på grund av metoden. Och dessutom anses drönarna leda till att mer skräp hamnar i havet, och nu uppmanas myndigheterna att ta kontroll över utvecklingen.

I det senaste numret av branschtidningen Angling International lyfts just denna problematik i ett reportage, och där framkommer det att även ”drönarfiskarna” själva efterlyser ett regelverk och ökad kunskap innan det eskalerar. Här kan ni läsa det!

Vi på Fiskejournalen är förstås nyfikna på vad våra läsare tycker, och om ni själva använt drönare på detta sätt, alltså att frakta ut ett bete? Gå gärna in på vår Facebook och kommentera isåfall.

Publicerad: 14 April 2021
Av: Anders Lundin