ANNONS

Dumpningsförbud på gång

ANNONS

Dumpning är dumheter, tycker Eskil Erlandsson. Foto: Johan Ödmann
Dumpning är dumheter, tycker Eskil Erlandsson. Foto: Johan Ödmann
Ett europeiskt förbud mot dumpning av fisk – det var vad EU-kommissionen diskuterade under ett möte i veckan.
Vi måste få stopp på den här dumheten att fisk slängs överbord, säger fiskeminister Eskil Erlandsson (C) till Dagens Nyheter.
Över en miljon ton fisk dumpas årligen i Nordostatlanten, men EU:s gemensamma fiskepolitik ska förändras från och med 2013. Debatten kring dumpning har varit intensiv, och Fiskejournalen har tidigare rapporterat om Fish Fight-kampanjen, som samlat in över 650.000 namnunderskrifter. Kampanjens krav är att EU förbjuder dumpning av fisk.
Den grekiska EU-kommissionären Maria Damanaki verkar ha tagit intryck av opinionen, och driver nu på för ett europeiskt dumpningsförbud.
– Hittills har vi försökt tackla utkasten med tekniska åtgärder, sade hon i ett anförande under mötet. Men låt oss vara ärliga, om vi fortsätter med det här är det som att behandla en allvarlig sjukdom med Aspirin.

Vägen framåt
Två olika förslag diskuterades under mötet, varav båda syftar till att eliminera dumpning av oönskad fångst. Det ena går ut på att fartygen bara får fiska under en tilldelad tidsperiod, och allt som fångas måste tas i land.
Det andra förslaget innebär att dagens fångstkvotsystem utökas med en kvot för bifångster. Den linjen stöds av Eskil Erlandsson, svensk fiskeminister.
– Jag tycker att man ska införa landningskvoter. Det är det mest rättvisa, säger han till DN.
Hugh Fearnley Whittingstall, frontfigur för Fish Fight-kampanjen, hoppas att mötet utgör ett steg mot en mer hållbar fiskepolitik.
– Maria Damanaki har gjort ett modigt drag, men det här är bara början på debatten, säger han till tidningen the Guardian.

Erik Kohlström

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 04 March 2011
Av: Mathias Arnham
ANNONS