En härlig fiskehistoria

Olof Johansson med sitt nya alster Född fiskare. Boken ges ut av Isaberg Förlag och finns redan ute i handeln. (Foto: Morgan Fihn)

Det moderna svenska sportfisket har utvecklats från nästan ingenting till en folkrörelse under 1900-talet. Ingen kunde vara bättre skickad att skildra den utvecklingen än Olof Johansson som nu släpper boken Född fiskare.
Olof Johansson var med och startade Fiskejournalen på 1970-talet och var under många år tidningens chefredaktör. Han har en unik kunskap om svenskt sportfiskes utveckling, förvärvad vid ett skrivbord som korsades av alla nya grepp och uppfinningar inom fisket – men även när han stod utvadad i Ätran eller på gungande däck i Skagerrak.
I den spännande, tankeväckande och roliga boken låter Olof oss följa med på en härlig tur, från barndomens toppknutna mete till tunga spöböj mot laxälvens bjässar. Det är en resa som bjuder på en paradox; den rika fisktillgången har tagits ifrån oss, men sportfisket har ändå utvecklats till en folkrörelse tack vare nya metoder, nya redskap och fiske efter andra arter. Boken fungerar också som en väckarklocka:
– Den ger dagens sportfiskare och makthavare en mall för hur bra fisket kan bli igen, om vi fattar rätt beslut, säger Olof.
Svenne Andersson