ANNONS

Esbjörn om sin andra 18-kilosgädda: ”Inte klokt”

Esbjörn Möllerström har lyckats fånga två gäddor över 18 kilo. Foto: Privat
ANNONS

Att fånga en gädda över 18 kilo i svenska vatten är ytterst få sportfiskare förunnat. Att fånga två stycken borde vara en omöjlighet. Esbjörn Möllerström trodde knappt sina ögon när han såg vad som låg i håven.

Vem kommer att slå Esbjörn Mölllerström och hans enorma gädda under 2021? Foto: Privat

Det blev stor uppståndelse när Esbjörn Möllerström rapporterade in sin enorma gädda från Lödde å till Svenska Speciemintävlingen 14 mars. Gäddan fick han i februari på mete, och den vägde hela 18 180 gram!
Mycket talar för att det är den största gäddan som kommer att fångas under hela 2021.
– Jo, det var någonting i hästväg. När den låg i håven med ryggen upp så tänkte jag: ”detta är inte klokt, vad är det för monster”, säger Esbjörn Möllerström till Fiskejournalen.

Längden var bara 124 centimeter, vilket vittnar om vilken kondition gäddan var i.
– De är så tjocka i Lödde å, så det är längden som avgör helt och hållet. Vi började att mäta den för att stilla nyfikenheten, och vi gissade på 16–17 kilo. Att den skulle dra iväg över 18 var lite oväntat, säger Esbjörn.

 

Inte personligt rekord
Esbjörn arbetar som lärare på Fiske- och Vattenvårdslinjen på Önnestadsgymnasiet, och hans gädda blev förstås snabbt en snackis bland både personal och elever.
Men faktum är att detta inte ens var Esbjörns personliga rekord.
– Nej, jag har faktiskt en gädda på 18,6 kilo från 2003, även den från Lödde å. När jag började på skolan så hade några av eleverna koll på det, och tydligen förde det viss respekt med sig, säger Esbjörn och skrattar.
Hur många svenskar som lyckats fånga två gäddor över 18-kilo står skrivet i stjärnorna, men Esbjörns egna efterforskningar visar att det åtminstone finns två till i historien.

Avslutningsvis så undrar vi förstås hur kampen med jättefisken var?
– Det var mest tungt. Det är så kallt i vattnet den här årstiden, så det blir inga spektakulära hopp. Men de är otroligt ryggbreda och fullmatade i Lödde å.
Stort grattis säger vi på Fiskejournalen till en fantastisk bedrift.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 15 mars 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS