Ett steg närmare enorm vindkraftspark till havs

Vindkraftsparken Poseidon kommer ligga i havet mellan Marstrand och Skagen

Länsstyrelsen i Västra Götaland rekommenderar regeringen att säga ja till att Vattenfall får bygga 81 stycken upp till 340 meter höga vindkraftverk i havet väst Marstrand, Tjörn och Orust.

De enorma vinkraftverken kommer, om de blir verklighet, ligga så långt ut till havs som halvvägs till Danmark. Oron för hur detta ska påverka naturen och fisken är stor men man räknar med att Poseidon, som vindkraftparken planeras att döpas till, kommer att kunna bidra med 5,5 terawattimmar. Detta motsvarar tio procent av det beräknade elbehovet i Sverige år 2045.

– Efter en sammanvägd bedömning har vi landat i att nyttan med den havsbaserade vindkraftsparken väger tungt eftersom den både bidrar till att minska klimatpåverkan och är en förutsättning för regional utveckling, säger Monique Wannding till Dagens Nyheter.

För fiskens del finns det en potentiell chans att byggande av Poseidon kan medföra mycket gott. I Danmark har man sett torsken trivs bra i vindkraftparker även om det är frågan av en helt annan typ av vindkraftverk. Men den stora vinsten är att vindkraftsparken skull bli ett enormt trålhinder och att fisken därmed skulle vara fredad från det mest destruktiva fångstredskap som människan skapat.

Området man planerar att bygga Poseidon i är det kanske mest trålade i världen. Om det skulle bli trålfritt kan det finnas en chans att fisken kommer tillbaka.

Publicerad: 29 februari 2024
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Abu Garcia Elite Max 60 haspelrulle
Rek. 1799 kr 699 kr 629 kr Du sparar: 70 kr
Abu Garcia Alphamar LC 20 Syncro multirulle
Rek. 1529 kr 899 kr
Savage Gear 3D Line Thru Sandeel 11 cm [15 g] gold pout 1-pack
Rek. 129 kr 79 kr 71 kr Du sparar: 8 kr