Expertens tips för jämtländsk gädda: ”Använd stora beten”

Jämtlands gäddor brukar bjuda på akrobatik. Foto: Anders Lundin

I Jämtland finns fantastisk mycket fisk – och inte minst den eftertraktade gäddan. Hundratals vatten doppas det inte ens en krok i, utan bara ligger där i väntan på att upptäckas. Snudd på jungfrulig mark. Jämtlandsexperten Klas Fritzon hjälper dig en bit på vägen mot gäddornas gömslen.

Klas Fritzon tillhör en av entusiasterna som drar en lans för den jämtländska gäddan. Han har figurerat i Fiskejournalens spalter förut, i samband med att han 2018 fångade en gädda på hela 123 centimeter och 16,6 kilo. Och då är det långtifrån den största gäddan som rapporterats från Jämtland. Knappt någon påläst gäddfiskare kan ha missat Kalle Maripuus fångst från Landösjön 2016, ett sjömonster på makalösa 20.02 kilo.

Klas Fritzon med en grann gädda från Hällesjö. Foto: Anders Lundin

Här kommer Fiskejournalens 10 tips på heta gäddvatten i Jämtland.
1) Ammerån. Inom övre Ammeråns FVO finns det många sel med gott om stor gädda, och likaså i kringliggande sjöar. Utgå från Skyttmon där det finns boende och information.
2) Landösjön. Bland sjöns storvuxna rödingar och kanadarödingar simmar det även monstergäddor. 2016 fångades det exempelvis ett exemplar på 20.02 kilo.
3) Näversjön. Nedre Långans FVO. Utländska flugfiskare återkommer till denna sjö för att fånga storgäddor när de vill ha omväxling från ädelfisket i Långan. Båt finns att hyra.
4) Indalsälven i Krokom. Mellan kraftverken finns det magasin med väldigt stor fisk, exempelvis harr och gädda. Krokomsviken och älven nedströms är en bra utgångspunkt för landfiske.
5) Indalsälven Ragunda. Det är ingen slump att det anordnas gäddfisketävlingar i Stugun. I synnerhet nedanför kraftverken kan det gå riktigt stora fiskar. Nedströmsliggande sjön Gesunden har ett gott bestånd av både gädda och abborre.
6) Storsjön. Lättillgängligt och gratis. I vikarna kring Andersön är det exempelvis vanligt med gäddor mellan 3–7 kilo.
7) Gimån. Ett klassiskt vatten för harr och öring, men i många partier finns det gädda som bjuder upp till dramatiskt flugfiske.
8) Handsjön. Ligger i Bergs kommun, som profilerar sig hårt med gäddfisket. Sök på fiskaiberg.se så hittar du massor av alternativ när det gäller både boende, service och fiske.
9) Storsjö/Ljungdalen. Ett område som mest är känt för sitt flugfiske efter harr och öring, men där gäddan blivit allt mer populär. Varierat fiske i storslagen miljö.
10) Rossön. Inom detta fiskevårdsområde finns det gott om både stor gädda och abborre. Stugor och båtar att hyra.

Klas Fritzons sex tips för jämtländsk gäddfiske:
1) Testa olika vatten.
Ha rätt förväntningar när du ger dig ut. Visst kan gäddfisket vara riktigt bra i Jämtland – men fisketrycket varierar stort även om det givetvis är lägre än i till exempel Mälardalen eller Blekinge skärgård. Och vissa vatten håller helt enkelt inte den storlek på fisk du är ute efter. Om du inte har en bergfast tro på att ett visst vatten ska leverera din drömfisk så kan det löna sig att testa flera olika – gärna med olika karaktär.

2) Använd stora beten. Min uppfattning är att stora beten ger fler stora fiskar än små beten – även om du naturligtvis kan dra stort på en liten spinnare. Själv fiskar jag nästan utan undantag med beten mellan 12 och 29 centimeter. Samtidigt försöker jag alltid anpassa betet efter den typ och storlek av betesfisk jag tror att gäddan äter – vilket i Jämtland ofta är sik, harr, abborre, lake och andra gäddor.

3) Anpassa fisket till det klara vattnet. I Jämtland är vattnet ofta klart. Ett generellt tips är därför att använda naturtrogna färger, men ingen regel är givetvis utan undantag. Jag upplever också att det klara vattnet gör fisket känsligt för stiltje. Då är det läge att pröva alternativa strategier, som till exempel att fiska strömmande vatten, sent på kvällen eller vid tät vegetation.

4) Ta chansen när den kommer. Du som besökare – eller jag som fyrabarnspappa – kommer inte bara ut när förhållandena är optimala. Det gäller att gilla läget och ta chansen när den kommer. Jag minns ett tillfälle då jag noterade att det skulle blåsa upp och dra in regnskurar efter en veckas stilla högtrycksväder. Jag bröt mig loss från vardagen i några timmar och valde att fiska med vadarbyxor istället för båt för att spara tid. Det var en särskild grynna jag ville åt i just den vinden – åtkomlig från land bara för att vattenståndet var ovanligt lågt. Efter en timmas fiske låg en vansinnigt grov fisk på 14,4 kilo i håven. Tagen på tid jag egentligen inte hade.

5) Ha koll på vattenståndet. Som besökare i Jämtland kan det också vara bra att känna till att många av de sjöar du fiskar i formas av vattenkraften. I vissa avseenden gynnar det gäddan som art men det betyder också att vattenståndet varierar kraftigt. I till exempel Storsjön påverkar det låga vattenståndet på våren gäddans lek och gör i många fall det svårt att sjösätta båt. Under några få veckor stiger vattenståndet med närmare två meter.

6) Ett tips som inte har direkt med fisket att göra är att handla på plats och inte ha bilen full med mat hemifrån. Som gäddfiskare kommer du antagligen röra dig på landsbygderna – där tillgången till bensinmackar och livsmedel inte alls är självklar. Genom att hyra stuga, tanka bilen och köpa mat bidrar du till att den servicen finns kvar också nästa gång du kommer på besök.

 

Publicerad: 13 July 2022
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Savage Gear Browser V2 haspelspö 8'6" 0.5-50 g
Rek. 4349 kr 1999 kr
Savage Gear Browser V2 haspelspö 8'6" -100 g
Rek. 4349 kr 1999 kr
Savage Gear Digi Scale large 0-30 kg
Rek. 479 kr 349 kr
PENN Sargus SG II haspelrulle
Rek. 1179 kr Fr. 998 kr Du sparar: