Fågelsjukdom på lax?

ANNONS

Laxarna i det världsberömda fiskevattnet Mörrumsån kan ha drabbats av samma sjukdom som dödat tusentals sjöfåglar. (Foto: Svenne Andersson)

Det tycks inte vara någon ände på allt elände som drabbar Mörrums Kronolaxfiske. Senaste jobsposten är att laxen i ån kan ha drabbats av samma sjukdom som dödad tusentals sjöfåglar i Blekinge.
Kronolaxfisket har haft ett par tuffa säsonger. Sviktande laxuppgång har inneburit färre kortköpare. Det har naturligtvis drabbat ekonomin och frågan är väl om ägaren, Sveaskog, accepterar mer än tillfälliga minusresultat.
Till detta kan nu läggas att personalen vid Kronolaxfisket misstänker att laxarna drabbats av någon sjukdom. Eventuellt handlar det om samma som dödat tusentals sjöfåglar, en vitaminbristsjukdom.
Chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson, säger att laxarna beter sig på samma sätt som fåglarna, bland annat genom att navigera fel och vara utan ork. För att ta reda på om det förhåller sig så ska ett forskarlag från Stockholms universitet undersöka fiskarna i Mörrumsån.
Svenne Andersson

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 21 October 2011
Av: Morgan Fihn
ANNONS