ANNONS

Filmtipset: Mot strömmen – en film om den unika Klarälvslaxen

Jodå – det finns hopp för Klarälvslaxen trots att den numera har en konstgjord livscykel. Foto: Från filmen "Mot strömmen – en film om Klarälvslaxen".
ANNONS

Går det att rädda Klarälvslaxen? Den frågan är utgångspunkten i en nysläppt film, som handlar just om denna unika laxstam och dess framtid. Svaret på frågan är trots allt hoppfullt!

Det finns ingen orörd del kvar av den ursprungliga Klarälven, utan den har sargats hårt av både flottning och vattenbruk. Det finns 11 vattenkraftverk längs älven, och en av de arter som drabbats hårdast av detta är Klarälvslaxen.
Numera har den en konstgjord livscykel, där den fångas i älvens nedre delar och sedan skjutsas förbi flera kraftverk i lastbil, med hopp om att den ska föröka sig där.

Länsstyrelsen Värmland och Statsforvalteren i Innlandet har fått uppdraget att inleda arbetet med att återuppbygga laxbeståndet i Klarälven, Trysil- och Femundselva, genom Interregprojektet ”Två länder – én elv”. Vi föreslår att ni själva tittar på denna kortfilm, som är ett forskningsbaserat steg i detta arbete. Det återstår enormt mycket arbete för att rädda Klarälvslaxen, men det finns som sagt ett hopp trots allt.

Här nedan kan du se filmen:

Publicerad: 12 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS