Folk men ingen fisk: Vad sker i Norrköping?

Det var väldigt glest mellan fångsterna på premiären i Norrköping. Foto: Cityfiske Norrköping

Fisket efter lax och havsöring i Norrköping är rikskänt, och premiären brukar vara en folkfest. I år kom det också folk – men ingen fisk. Nu befarar sportfiskare att något galet har inträffat.

Det var dystra miner hos både sportfiskare och arrangörerna i Cityfiske Norrköping efter premiären 9 januari. Knappt en enda fisk fångades, åtminstone inte någon öring eller lax. Det finns flera olika teorier till orsaken, och enligt Kenneth Israelsson i Cityfiske lutar det starkt åt ett håll.
– Det har varit mycket säl i strömmen, både under hösten och vintern. Troligtvis går de hårt åt fisken, antingen äter dem eller trycker tillbaka dem. Någonting riktigt galet är det i alla fall med tanke på hur mycket fisk det var här så sent som 2018, förklarar Kenneth.

Kan begära skyddsjakt
Han berättar att ökade utsättningar av fisk inte gett ökat resultat, och att de nu funderar över framtiden. En möjlig lösning åt rätt håll vore att bevilja skyddsjakt på några av sälarna som är mest hemmastadda, anser han.
– Det är ju en känslig fråga. Sälar är ju söta djur och måste också få finnas, men det blir uppenbart problematisk när det krockar med sportfisket här. Vi kan inte flytta vår verksamhet, så någonting måste vi göra.

De tänker uppvakta kommunen i frågan, och även bolla med länsstyrelsen kring olika alternativ. De har tidigare fått låna några sälskrämmor av SLU, men dessa fungerar uppenbarligen inte i önskad omfattning.
– Sportfisket är viktigt för många, inte minst socialt. Vi har många ungdomar som kommer hit, men just nu är vi oroliga för framtiden, säger Kenneth Israelsson med en suck.