Genetisk kartläggning av öring i Österdalälven

I Aqua reports 2014:9 presenteras resultat från en studie där den genetiska populationsstrukturen hos öring i Österdalälven har kartlagts. (Foto: Morgan Fihn)
I Aqua reports 2014:9 presenteras resultat från en studie där den genetiska populationsstrukturen hos öring i Österdalälven har kartlagts. (Foto: Morgan Fihn)

Öring från olika populationer kan anpassa sig genetiskt till sin hemmiljö. Det visar resultat från en studie där den genetiska populationsstrukturen hos öring i Österdalälven har kartlagts. I rapporten utvärderas också ett projekt med målsättningen att återintroducera Siljansöring i övre Österdalälven genom utsättningar i biflödet Fjätälven.
Resultaten, som är baserade på DNA-analyser av så kallade mikrosatellitmarkörer, visar att öringen i tillflödet Storån bildar en genetiskt distinkt grupp. Detsamma gäller öringen i biflödet Grövlan. Öringen i biflöden längre nedströms i Österdalälven, som Sörälven, Fjätälven och Krypån, bildar en tredje grupp med mindre tydliga genetiska skillnader sinsemellan.
– Vi kan alltså inte utesluta att öring från olika populationer anpassat sig genetiskt till sin hemmiljö, säger Johan Dannewitz, forskare vid institutionen för akvatiska resurser. Öringen i området bör således förvaltas lokalt, och utsättningar av främmande öringstammar bör inte ske.
Förekomst av återvändande vuxna individer med genuppsättningar typiska för Siljansöring visar att utsättning av befruktad rom i Fjätälven successivt har resulterat i en ökande andel storvuxen, vandrande öring. I framtiden finns möjlighet att även studera den utsatta Siljansöringens reproduktiva framgång, samt utreda i vilken grad den introducerade Siljansöringen hybridiserar med den ursprungliga strömlevande öringen i Fjätälven.

Ladda ned Aqua reports 2014:9 här
Mer om Fiskgenetiska laboratoriet

 

Publicerad: 09 October 2014
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik: