Hårdsatsning bakom rekord

Det ligger en hård och målmedveten satsning bakom det nya svenska rekordet för kanadaröding. I nästan ett år hade Martin Maripuu och hans kompisar laddat för fisketuren till Landösjön.
Många av våra unga, framgångsrika sportfiskare kommer från Umeå. Så även Martin Maripuu som häromdagen utropades til svensk rekordhållare för kanadaröding. Martin har även anmäl sin fångst till Recordfisken och i anmälan berättar han om noggranna förberedelser:
”Min bror Kalle gjorde grovjobbet när det gäller research, men kunde inte delta i själva fisket, eftersom han väntade sitt andra barn.”
Martin åkte ner tillsammans med Fredrik Backlund och var på plats när fisket blev lovligt, den 1 juni. Redan vid tvåtiden på natten var de ute på sjön och vid femtiden kom första hugget. Fredrik fick en kanadaröding på 5,2 kilo och de båda tyckte att resans huvudmål, att få en stor kanadaröding, var uppfyllt.
Några timmar senare passerade de ett av de heta ställen de prickat in på förhand och då fick Martin ett hugg på en Zalt-vobbler. Det blev en tung, men inte särskilt dramatiskt fajt, säkert för att utrustningen var anpassad för grov fisk; tiofots Sjösländan SS, Ambassadeur 6500 och Power Pro 0,36.
”Det var en grym fisk, väldigt vacker och med en mäktig ryggbredd”, skriver Martin. Kanadarödingen var 103 centimeter lång, 60 centimeter runt buken och pressade upp det svenska rekordet till 12,658 kilo.
Svenne Andersson

Martin Maripuu med den mycket vackra kanadarödingen som höjer svenska rekordet till 12,658 kilo.