Havsöring: 8 tips du inte får missa inför premiären

Förkorta tiden mellan huggen med hjälp av experternas tips! Foto: Terkel Broe Christensen

Havsöringpremiären på Västkusten 1 april är lika rödmarkerad som 24 december hos många havsöringfantaster. Men hur ska man på bästa sätt planera premiärturen för att få så bra utdelning som möjligt? Vi lutar oss mot experten Peter Alexanderssons 8 tips.

Peter Alexandersson lämnar väldigt lite åt slumpen. Foto: @flyfiction
1) Våren är ju relativt sen i år med ganska låga temperaturer i vattnet. Många fiskar hänger kvar nära å/älv/bäck-mynningar. Det är alltid effektivt att fiska nära sötvatten men fisken är ofta slank och i dålig kondis. Satsar man mer på senvår-platser har man däremot chans på finfina blanka öringar som hoppat lek föregående höst.

2) Jag är själv en orolig själ som gärna har högt tempo i mitt fiske. Är rörlig och lägger aldrig lång tid på samma plats om ingen fisk visar intresse. Byt hellre plats än bete är mitt absolut bästa tips för ett gott resultat. Studera kartor och försök lista ut var fisken kan tänkas dyka upp.

3) Öring på kusten är lite av ett schackspel där man för tillfället försöker lista ut bästa tänkbara plats. Spinnfiskar du, så använd gärna drag av genomlöpsmodell (typ snurrebassen). En upphängarfluga 50 centimeter framför draget kan vissa dagar vara överlägset effektivt. Enkelkrok på draget sparar våra små öringar vilket är nog så viktigt att tänka på.

4) Flugfiskar du så är kombon en skräckorange flou-ändfluga med en uv-dropper som upphängare mycket giftig. Rosa/orange/koppar och uv-Pearl så har du en färgpallet för hela vårens batalj med kustens öringar.

5) Tänk på att äta och dricka ordentligt för att vara maxkoncentrerad när fisken väl dyker upp. Vada försiktigt och ha alltid ett par polariserande brillor på nästippen. Dessa skyddar ögonen för vinande beten och du ser fisken som följer.

6) Allt för många fiskar allt för tunga drag och stora flugor. Du behöver inte kasta långt och gräset är inte grönare på andra sidan viken. Spinnbeten från 6 upp till 10 gram och flugor i storlek 10/12 är oftast perfekt storleksmässigt. Är det lite grummel i vattnet kan du givetvis gå upp något i betestorlek.

7) Prova en klassisk spinnare vilket är ett väldigt underskattat bete på kusten. Fiskar du generellt små beten i varierad fart så får du absolut mer fisk (enligt mig i alla fall).Du slipper dessutom oftast följare när fiskar tar hårt och bestämt.

8) Sist men inte minst en rekommendation. Tänk på uttaget av fisk. En ihjälslagen öring kommer aldrig mer att leka och vårt fina västkustbestånd är verkligen värt att vårda.

 

Publicerad: 01 April 2021
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: