ANNONS

Havsöringen ska få kunglig behandling i Kungsbacka

Snart ska fler öringar återvända i Kungsbacka kommun. Foto: Anders Holm
ANNONS

Många mindre åar och bäckar längs västkusten har drabbats hårt av nedskräpning och annan mänsklig påverkan – vilket bland annat slagit hårt mot havsöringen. Nu ska fyra små vattendrag få tillbaka friska ekosystem och lekande havsöringar.

De aktuella vattendragen som Kungsbacka kommun vill satsa på är Stockaån, Skörvallabäcken, Torpaån och Lundaån, samt deras biflöden. De kommer att söka finansiering genom LOVA, en statlig satsning på lokala vattenvårdsinsatser.
– Vi har haft en arbetsgrupp tillsammans med kommunekologerna, där vi till slut kom fram till att de här fyra vattendragen är lämpliga att arbeta med, de har störst potential, säger Anders Lund på samhällsbyggnadskontoret i Kungsbacka till Kungsbackaposten.

En som applåderar satsningen är Carlo Borg i Fiskevårdsnätverket Kungsbacka.
– Vi välkomnar att kommunen nu söker Lova-pengar för att återställa de här fyra vattendragen. Samtidigt har ju kommunen tidigare varit med och exploaterat en del småvatten, så därför känns det extra angeläget att man nu börjar inse vilka värden som ryms i de här små bäckarna och åarna, och att man vill återställa dem, säger han.

Här kan du läsa ett reportage om satsningen.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 27 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS