Havsplanen presenterad – fisket hamnar i skuggan av vindkraften

Regeringen har fattat beslut om Sveriges första havsplaner. Det kommer att handla en hel del om vindkraft framöver. Foto: Ingvar Lagenfelt/Havs- och Vattenmyndigheten

När det kommer till havsfrågor så brukar fokus ligga på fiske, sjöfart, rekreation och marina ekosystem. Efter att regeringen nu beslutat om Sveriges första havsplaner så handlar i stället huvudrubrikerna om energiproduktion och havsbaserad vindkraft.

Hur ska Sverige bäst använda sina hav? Det har Havs- och Vattenmyndigheten tillsammans med 150 organisationer tyckt till om, vilket nu lett fram till totalt tre havsplaner som omfattar Bottniska viken, Östersjön respektive Västerhavet.
Havsplanerna ger vägledning om vad som är den bästa användningen av havet och hur olika intressen kan samexistera, exempelvis yrkesfiske, försvar och fritidssektorn.

Det stod klart och tydligt att elproduktion kommer att vara ett dominerande ämne inom den närmaste framtiden när det gäller havet. Regeringen har nämligen, utifrån havsplanerna, gett Energimyndigheten i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter peka ut nya områden för energiutvinning. Syftet är att skynda på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.
– Det här ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa framtidens gröna jobb. Industrin skriker i dag efter havsbaserad vindkraft. Nu skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft genom att peka ut ett antal lämpliga områden långt ute till havs. Samtidigt uppdrar vi åt Energimyndigheten att föreslå ännu fler områden, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Joacim Johannesson, utredare vid HaV, kommenterar så här på deras hemsida.
– Det är ett mycket spännande uppdrag där HaV har en viktig roll i samhällsomställningen mot mer förnybar energi, samtidigt som vi ska kunna bedriva ett hållbart fiske och bevara biologisk mångfald. Vi förbereder nu den nya planeringsomgången och den breda samverkan som arbetet kommer kräva, säger Joacim Johannesson, utredare vid HaV.
Här kan du läsa mer om havsplanerna.

Publicerad: 15 February 2022
Av: Anders Lundin