Hitta rovfisken på våren

Fiskejournalens Joakim Åberg har järnkoll på predatorfisket. Här hamnar vi i skolbänken i en artikel från förra våren som är alldeles för bra för att den ska samla damm i arkivet. Lär dig var fisken står under den aktuella årstiden och du kommer belönas tiofaldigt.

Ur Fiskejournalen Nr 3 2022

VÅREN ÄR MINST sagt en hektisk tid för de som fiskar efter många arter. Id, mört, sarv, braxen, sutare, gädda, gös, abborre, färna, karp, nors, benlöja. Nästan alla sötvattensarter lägger sin rom någon gång under våren. Här fokusera vi på gädda, gös och abborre, men övriga arters lek är även av intresse eftersom de agerar smörgåsbord när predatorerna själva inte leker.

När exakt leken inträffar för respektive art beror på vattentemperatur och antal ljustimmar, vilket till stor del styr fiskens biologiska klocka så att leken blir lyckad. Var i landet man bor är med andra ord avgörande för att tajma fisket rätt. Ju längre norrut du kommer, desto senare blir leken då temperaturen är kallare och de ljusa timmarna färre.

PILSK FISK

I Sverige sker större delen av gäddans lek under mars – april. Leken kommer igång när vattnet når en stabil temperatur på minst åtta grader. Den äger rum främst bland vass och översvämmade gräsområden.

Var leken sker i just ditt vatten kan du enkelt lista ut. Åk runt bland grunda vassvikar och leta efter plana gräsmarker som delvis blivit översvämmade när isen smält. Gäddans lek brukar synas tydligt med en hel del plask. Stör dock inte gäddan när den är i akten utan håll ert fiske utanför lekområdena för att bibehålla fisket även för kommande generationer.

Abborren leker ungefär vid samma tid som gäddan om än lite senare, även den inne på grunt vatten, men inte nödvändigtvis i översvämmade gräsområden. Honan lägger långa spiralsträngar av ägg som den fäster på växter, grenar och vass för att äggen skall få ordentligt med syre. Även för abborren gäller en stabil vattentemperatur på minst åtta grader. Till skillnad från gäddan går abborrleken ofta obemärkt förbi. Leken sker grunt, men ändå så pass djupt att man sällan ser dem.

Gösen leker senast av dessa tre rovfiskar och kräver en vattentemperatur på minst elva grader. I mellersta Sverige sker den huvudsakliga leken under maj – juni.

Till skillnad från gädda och abborre så lägger gösen sin rom på botten och kräver ingen vegetation. De söker dock alltid hård botten så att äggen inte faller ner under löst sediment och dör av syrebrist. Bottendjup vid lek brukar vara 1 – 3 meter. När leken är över står hanen kvar och vaktar rommen vilken kläcks efter cirka tio dygn, därefter får ynglen klara sig själva.

Hanens vaktbeteende är extremt aggressivt under lekperioden och därför är hanarna relativt enkla att fånga, något som varje markägare och fiskevårdsförening måste ta med i beräkningarna när de lägger fram förslag om eventuella fredningsområden. Att låta all fisk vara när de väl leker är viktigt för att få en bra rekrytering av ny, ung fisk och bibehålla ett bra fiske i generation efter generation.

VÅRCIRKULATION

Precis som under hösten sker en omblandning av vattenmassan också under våren. Det sker när hela vattenmassan kyls av eller värms upp så att nästan allt vatten har samma densitet och kan blandas om.

När isen väl smälter sker således vårcirkulationen, med en omblandning av hela vattenmassan vilket gör att vattnet syresätts. Detta tillsammans med att ökad vattentemperatur och ljusinsläpp får fart på reproduktion av växtplankton och zooplankton, vilket i sin tur leder till ökad aktivitet i vattnet.

NORSENS LEK

Att fiska vid norsleken i slutet av april till i början av maj är en tradition i mina hemmavatten. En del av norsen kan leka på grundområden mitt i sjön men majoriteten söker sig till inlopp där de vandrar upp på natten och lägger sin rom. Äggen flyter sedan tillbaka mot sjön och kläcks efter 3 – 5 veckor.

Den otroliga mängden bytesfisk som samlas på ett och samma ställa drar till sig predatorer från hela sjön. Gäddan, abborre, gös och även lake följer med och kalasar. Fisket bedrivs med fördel från skymning då norsen börjar stiga och varar så länge man orkar. För att optimera fångstchansen kan man håva norsen inne på grunt vatten och använda dem som agn. Ett flöte med lysstav som guppar i månljuset medan gigantiska stim av nors syns på ekolodet är definitionen av spänning!

BENLÖJANS LEK

Benlöjan leker generellt senare i skiftet mellan vår och sommar, först när vattentemperaturen når 18 grader. Leken sker inne på grunt vatten i vikar och signaleras av mycket aktivitet i ytan. De är lätta att meta upp med maggot för att senare användas som agn om så önskas.

Abborren som nu lekt klart är utsvulten och följer med löjan in för ett skrovmål. För er med sjöar som håller gott om benlöja kan fisket denna period vara mycket givande. Då temperaturen gått upp är snabbare betespresentationer att föredra, eller varför inte testa årets första popperfiske?

Vårfiske efter gädda

FISKET EFTER GÄDDA innan och under lek kan minst sagt kännas som en brant uppförsbacke. Honorna är romstinna och söker nu varmare vatten för att rommen skall mogna innan lek. Ätit har gäddorna gjort hela hösten och vintern, så nu är de inte särskilt intresserade av varken mört eller artificiella beten. Huggreflexen finns dock kvar och att nöta upp fisken är egentligen det enda alternativet, men vad gör det när nästa kast kan generera nytt personbästa?

För att läsa hela artikeln klicka här

Publicerad: 9 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Cannon Easi-Troll ST djuprigg
Rek. 5795 kr 4699 kr
Savage Gear 4Play V2 Swim & Jerk 16.5 cm [35 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Savage Gear 4Play V2 Liplure 16.5 cm [32 g] 1-pack
Rek. 229 kr Fr. 161 kr Du sparar:
Okuma Inspira Blue frambromsad haspelrulle
Rek. 1399 kr Ordinarie pris 729 kr Fr. 656 kr Du sparar:
Gunki GT FV frambromsad haspelrulle
Rek. 632 kr Fr. 338 kr Du sparar: