Jakt på hajleverolja hot mot unika hajarter

Håkäringen på uppskattningsvis 670 kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister

Hajleverolja har traditionellt använts i folkmedicin men numera används det även i kosttillskott och hudvårdsprodukter. Efterfrågan gör att yrkesfisket jagar hajar och rockor på allt större djup och känsliga arter riskerar att utrotas.

När de kustnära och mer lättillgängliga bestånden av haj fiskats ut går det kommersiella fisket på djupet för att komma åt den eftertraktade hajlevern. Här fins hajar som växer extremt lågsamt och som får väldigt få ungar. Ett sånt exempel är håkäring, eller grönladshaj, som den också kallas. Håkäringen kan bli enormt stor och den största fisk som fångats på spö i Sverige var en håkäring på uppskattningsvis 670 kilo. En sådan fisk är många hundra år gammal.

Denna sävliga varelse trivs på stora djup och fångas ibland vid sportfiske. Man äter inte håkäring och det är säker att påstå att det är hundra procent catch & release när sportfiskare fångar håkäring. Men när yrkesfiskarna fiskar håkäring eller andra hajarter finns det en lukrativ marknad för bland annat levern.

I hajleveroljan finns ämnet skvalen som visserligen kan framställas från växter eller på syntetisk väg men som anses vara extra rent om det kommer från hajar. Skvalen används i medicin men framför allt i hudvårds- och skönhetsprodukter.

I ett inslag i Vetenskapsradion i P1 kan du hör mer om hajar och om jakten på deras lever.

Publicerad: 9 mars 2024
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: