ANNONS

Jätteöring fångad med spjutspetskomptens i Vänern

Albins jätteöring lokalisersades med hjälp av två Livesoope-system. Foto: Privat
ANNONS

Albin Martinsson är något av ett underbarn när det gäller fiske med realtidsekolod. Med hjälp av två(!) Garmin Livesoope-system har han lyckats identifiera och fånga öring i drömformat.

Mest spektakulärt är den öring på 8600 gram och 90 centimeter som Albin fångade under den gångna helgen. En drömfångst som tog efter idogt letande med ekoloden på djup mellan 20 och 40 meter.

Men det är inte bara att skaffa tekniken och åka ut på Vänerns vidder. Albin har lagt oerhört mycket tid på att utveckla och förfina sin fisketeknik. Vi frågade Albin hur han använder sig av de hypermoderna ekoloden.

-Jag letar efter fisken med Garmin livescope. Framförallt den senaste LVS62an som är konstruerad för havsfiske och har en makalös räckvidd på runt 100 meter. Jag använder 60 meter framåt i så kallat perspectivemode, vilket är en halvmåne framför båten och framförallt ytvattnet. På så sätt täcker jag närmare hundra meter bred korridor när jag letar efter fisk. 

Hur ser det ut på när du väl hittar fisken?

-Öringarna och laxarna simmar ofta i stim och precis under ytan. Från bara ett par decimeter ner till drygt 10 meter har jag hittat samtliga öringar och laxar. 

När jag väl hittat en fisk eller ett stim väntar jag och börjar jag fiska på dem först när jag har dem cirka 30 meter framför båten. 

Jag har alltid flera spön riggade med olika beten som framförallt täcker olika djup. Det vinnande betet hittills har solklart varit Vicke slim i färgen storspigg.

Spön och rullar i traditionell abborrklass, 7-8 fot, Kastvikter upp till 25-35gr har varit perfekt. Styvare spön tenderar till bli för hårt mot fiskarnas relativt mjuka munnar. 

Eftersom det kan vara långt mellan huggen byter jag ut alla krokar till gamakatsu 13B krokar som knappt går att röra vid utan att fastna.  

Den stora öringen högg dock på ett litet vibration bete på 14 gram. De fisken fisken stod lite djupare vatten (8 meter). 

Även flugfiske har varit ruggigt effektivt med norsliknande flugor. Pulsen skjuter i taket när man har fyra-fem stora plogar i ytan när fisken rusar efter flugan. 

Men skall tilläggas att detta är ett fruktansvärt tidskrävande fiske, vid vissa tillfällen har det gått 2-3 timmar utan ett enda eko att fiska på… 

Publicerad: 17 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

ANNONS