Julbordets KRAV-märkta sill kommer från Nordsjön

Sill förekommer ofta tidigt i näringskedjan. Det bidrar till att den anses vara ett bra miljöval ur matsynpunkt. Foto: Tobias Dahlin

Äter du KRAV-märkt sill till jul? I så fall tar du del av en riktig julsaga. I början av året såg det nämligen ut som att ingen sill skulle uppfylla kraven för certifiering. Byte av fiskevatten och en klimatsmart båt säkrade dock leveransen.

Sill är i sig är ett klimatsmart alternativ. Men för att KRAV-märkas ställs högre krav än så. Fisken ska till att börja med komma från bestånd som är ansvarsfullt förvaltade. Områden i Norska havet och Barents hav uppfyllde i år inte kraven på grund av överfiske. Orkla Foods Sverige, som saluför Abba och som tidigare fått sin KRAV-märkta sill från dessa områden, tvingades att finna ett alternativ. Valet föll på Nordsjön, vars bestånd anses hållbart och väl förvaltat. När området godkänts började arbetet med att KRAV-certifiera fiskebåten som skulle fånga sillen. Norska Vestfart lyckades uppfylla kraven och samarbete kunde inledas. Resultatet blev att Abbas KRAV-märkta dillsill nu finns att tillgå. – Att Orkla Foods Sverige och Vestfart kunde rädda den KRAV-märkta sillen är en riktig julsaga. Detta arbete bidrar till den kraftiga ökningen av KRAV-märkt sjömat, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

Läs mer om Abbas KRAV-märkta sill här.

Hans Hällman